KNRM schroeft reddingscapaciteit op
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) wil in noodsituaties tweehonderd mensen binnen een uur uit het water kunnen halen. Dat geldt voor alle plaatsen binnen tien mijl (ongeveer zestien kilometer) van de Nederlandse kust. In de omgeving rond de grootste havens, zoals de Europoort, Westerschelde en IJmuiden, streeft de organisatie er zelfs naar vierhonderd drenkelingen per uur te redden.
In het jaarverslag over 2003 dat de KNRM dinsdag presenteerde, meldden de reddingswerkers dat deze voornemens in 2010 realiteit moeten zijn. De organisatie richt zich hierbij vooral op de drukste vaarroutes. Daarnaast breidt ze het materieel uit. In Hoek van Holland, Ter Heijde en Den Helder gaat de KNRM grotere reddingsboten inzetten.
„Denk maar aan de ramp met de veerboot Estonia,” zegt S. Wiebenga, directeur van de KNRM. „Je moet er niet aan denken dat zoiets op de Noordzee gebeurt.” In eerste instantie is er bij een dergelijke ramp sprake van zelfredzaamheid door middel van bijvoorbeeld reddingsboten aan boord van het schip. Ook kan een boot in nood een beroep doen op de nabijgelegen andere boten. Tenslotte komt de KNRM in actie. „Op de Noordzee kunnen we dan binnen een uur vierhonderd mensen uit het water halen. Het gebeurt zelden dat er zoveel mensen tegelijk te water zijn, maar je kunt er maar beter op voorbereid zijn,” stelt Wiebenga.
Volgens de KNRM ligt de norm voor 2010 binnen handbereik. De afgelopen jaren heeft de organisatie de vloot uitgebreid en een aantal boten vervangen. Wel geeft ze aan dat de verbeteringen alleen plaatsvinden binnen bestaand werkgebied. Voor het uitbreiden van het terrein waar de KNRM toezicht houdt, is geld nodig en door een fiks aantal bezuinigingen vorig jaar is dat er niet.
De KNRM heeft geen tekort aan vrijwilligers. De druk op de onbetaalde mankracht is wel toegenomen. Tien jaar geleden verleende de KNRM duizend keer hulp, in 2003 was dat 1500 keer. De organisatie breidde vorig jaar het vrijwilligersbestand uit naar 811 mensen, 32 meer dan het jaar daarvoor.
Naast een visie voor de toekomst, blikte de KNRM terug. Het reddingsstation in Scheveningen heeft de meeste acties uitgevoerd. Het totaal aantal reddingen was daar 112. Volgens de KNRM komt dat door het toegenomen gebruik van zeevaardige jachten in Scheveningen. Het rustigste station was Wijk aan Zee.
In totaal werden 2699 mensen gered. Ook bevrijden de reddingswerkers negentig dieren uit hun benarde positie. Het grootste deel van de drenkelingen bevond zich in de Noordzee. De meeste problemen ontstaan bij windkracht 4, 5 en 6. De Maatschappij houdt zich vooral bezig met het redden van watersporters. Zij zijn goed voor ruim tweederde van alle reddingen.