Blair denkt dat verboden wapens Irak niet worden gevonden
De Britse premier Tony Blair vermoedt dat de Iraakse chemische en biologische wapens „mogelijk nooit worden gevonden". Dit zei hij dinsdag voor een commissie van het Lagerhuis. Voor de oorlog die leidde tot de val van Saddam Hussein, was Blair ervan overtuigd dat het bewind in Irak massavernietigingswapens ontwikkelde.
Hij zei dat Bagdad in het verleden wel dergelijke wapens had geproduceerd. Bovendien is er „overduidelijk bewijs" dat Saddam Hussein ze opnieuw wilde ontwikkelen. Maar „ik accepteer dat wij ze niet hebben gevonden en mogelijk nooit zullen vinden. We weten niet was er met ze is gebeurd", aldus Blair. Ze kunnen volgens hem zijn verwijderd, verborgen of vernietigd.
Volgens de premier heeft het ingrijpen een positief effect gehad op landen als Iran, Libië en Noord–Korea. Zonder de oorlog zou volgens hem op het terrein van de veiligheid met deze landen niet zoveel „vooruitgang" zijn geboekt. Hij doelde er vermoedelijk op dat Iran nu samenwerkt met de nucleaire waakhond van de VN en Libië zijn massavernietigingswapens heeft opgegeven.
In een vraaggesprek met de BBC afgelopen zondag zei Blairs voormalige speciale gezant in Irak, sir Jeremy Greenstock, dat het nu wel zeker is dat Irak geen gevaarlijke massavernietigingswapens had, toen de Amerikanen en de Britten tegen Saddam Hussein ten strijde trokken. „We zaten fout over de voorraden, maar onze intenties waren wel juist", zei Greenstock.
De opmerkingen van Blair en Greenstock komen kort voor de publicatie van het rapport van Lord Butler over de rol van de Britse inlichtingendiensten vóór de oorlog in Irak en hun beweringen over daar aanwezige massavernietigingswapens. De Britse media verwachten dat de onderzoekscommissie scherpe kritiek zal uiten op het werk van de inlichtingendiensten.
Blair was voor de oorlog, die begon in maart 2003, overtuigd van de aanwezigheid van chemische of biologische wapens in Irak. Zo zei hij op 25 september 2002 in het Lagerhuis dat het „programma voor massavernietigingswapens actief en gedetailleerd is en in omvang toeneemt". En vijf dagen voor het begin van de Brits–Amerikaanse invasie verklaarde hij: „Er is absoluut geen twijfel dat deze massavernietigingswapens bestaan".