Buitenland

Graven naar slachtoffers Fourniret levert niets op

Het graafwerk van de Franse politie ten westen van Parijs naar mogelijke slachtoffers van de vermeende seriemoordenaar Michel Fourniret heeft niets opgeleverd. Dat meldden Franse media dinsdag.

ANP/AFP/DPA/BELGA
6 July 2004 17:34Gewijzigd op 14 November 2020 01:23

Op een terrein bij een kleine woning in het centrum van Clairefontaine groef de politie sinds dinsdagochtend volgens ooggetuigen met shovels. Fourniret heeft van 1966 tot 1984 in het dorp gewoond. Ook het terrein van een woning in het nabijgelegen Paincourt is onderzocht. Justitie was tot actie overgegaan na tips van vroegere buren van Fourniret.

De Fransman heeft toegegeven tussen 1987 en 2001 negen personen te hebben vermoord. Het gaat vooral om meisjes. Op het terrein van een kasteel van Fourniret, in de Franse Ardennen, vond de politie zaterdag twee lichamen. De Franse justitie heeft het onderzoek naar dertig onopgeloste moordzaken heropend.

In België heeft justitie dinsdag een huiszoeking uitgevoerd in een woning in Saint–Custinne waar Fourniret sinds eind jaren tachtig woonde. Dat heeft het parket in Dinant laten weten. Voorwerpen uit het huis zijn in beslag genomen voor nader onderzoek.

De Belgische krant De Standaard schreef dinsdag dat de Belgische politie verscheidene malen heeft verzuimd de 62–jarige Fourniret te ontmaskeren. De politie hield hem in 1996 tweemaal aan voor wapensmokkel en exhibitionisme. In 2000 en 2001 pakte zij hem op voor pogingen een meisje te ontvoeren. In alle gevallen vond justitie het bewijs te mager voor een arrestatiebevel en kwam Fourniret op vrije voeten.

De voorzitter van Eurocop, de overkoepelende organisatie van 25 politiebonden in Europa, heeft dinsdag gezegd dat de zaak–Fourniret de gebreken in de grensoverschrijdende politiesamenwerking aantoont. Volgens Heinz Kiefer zitten vooral in de uitwisseling van informatie grote leemten.

Fourniret kwam in 1987 in Frankrijk op vrije voeten na een veroordeling voor verkrachting van een minderjarig meisje. Hierna verhuisde hij naar Saint–Custinne zonder dat de Franse justitie zijn strafdossier aan België doorspeelde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer