Floris geeft 600 keer plasma
Floris Langendam (68) uit het Zeeuwse Poortvliet geeft woensdag in Rotterdam voor de zeshonderdste keer plasma. Hiermee vestigt hij voor Nederland een record. Sanquin, de organisatie die verantwoordelijk is voor de bloedvoorziening, is blij met types als Langendam. „Hij heeft inmiddels talloze mensen het leven gered en is van plan dat zo lang als mogelijk te blijven doen.”
Mannelijke donors mogen maximaal vijf keer per jaar bloed afstaan. Plasma afgeven mag elke twee weken met een maximum van 26 keer per jaar. De donor geeft bloed af, plasma wordt er uit gehaald, waarna de donor direct zijn bloed weer terug krijgt. Van plasma worden medicijnen gemaakt.
Wereldwijd gezien is Langendam geen recordhouder. Een Australiër gaf eerder voor de duizendste keer plasma.
Vorig jaar hebben ruim 330.000 Nederlanders ongeveer 721.000 bloeddonaties gedaan. Dat zijn er veel, maar niet voldoende. „De komende jaren zijn er 60.000 extra donors nodig om het reguliere verloop van donors op te vangen en de bloedvoorziening te blijven garanderen”, zegt Sanquin.
„We werven het hele jaar door. Onder meer om het verloop op te vangen. Door ziekte of ouderdom haken donoren af”, zegt een woordvoerder van Sanquin.
De organisatie is aangehaakt bij de internationale wervingscampagne Missing Type. In deze campagne wordt particulieren, bedrijven en overheden gevraagd de letters A, B, en O (de aanduidingen van bloedgroepen) uit hun beeldmerk, naam of logo te halen. „Met het verdwijnen van deze ‘bloedgroepen’ in de omgeving symboliseren we het gat dat valt als die bloedgroepen niet worden gedoneerd”, aldus Sanquin.
Missing Type loopt al in 21 landen. In Nederland beperkt de campagne zich tot de interne bedrijfscommunicatie door letters te schrappen op bijvoorbeeld intranet.