Rust weer enigszins hersteld in Gujarat
Voor het eerst sinds een week hebben zich in de Indiase deelstaat Gujarat de afgelopen nacht geen gewelddadigheden voorgedaan. Maandag leidden nieuwe aanvallen van hindoes op moslims en hard optreden van de politie nog wel tot nieuwe slachtoffers. Het dodental kwam op 547, zo heeft de politie bekendgemaakt.
De scholen in de westelijke deelstaat bleven dicht en in veel steden is nog altijd een uitgaansverbod van kracht. Toch durfden veel moslims zich maandag voor het eerst weer buiten te vertonen.
De scholen zullen 8 maart weer opengaan en het uitgaansverbod is in de meeste steden versoepeld.
Ahmedabad, de miljoenenstad die de afgelopen dagen het centrum van het geweld vormde, bood op straat weer de vertrouwde verkeersopstoppingen, wat mede het gevolg was van het vele puin op de wegen. Zowel hindoes als moslims namen de schade aan hun eigendommen in ogenschouw, gadegeslagen door patrouillerende militairen. Veel winkels gingen weer open.
Hindoes in Gujarat hebben het voorzien op moslims sinds vorige week woensdag een trein met nationalistische hindoes door moslims in brand werd gestoken en 58 van de passagiers om het leven kwamen. De slachtoffers die daarna zijn gevallen waren vrijwel allemaal moslims. Van de in totaal 547 slachtoffers zijn er 84 door politiekogels om het leven gekomen.
De leiders van 22 islamitische groeperingen in India riepen het leger maandag op het toezicht in Gujarat te verscherpen. Volgens de moslimgroepen heeft de hindoe-nationalistische regering van de deelstaat te weinig gedaan ter bescherming van de moslimminderheid. De moslimleiders eisen het opstappen van de regering.
De aanleiding tot het nieuwe geweld tussen hindoes en moslims -het ergste sinds 1993, toen in Bombay 800 doden vielen- zijn de plannen van nationalistische hindoes om in Ayodhya in Uttar Pradesh een tempel te bouwen op de plaats waar sinds de zestiende eeuw een moskee stond. Toen hindoes de moskee in 1992 vernietigden, omdat er volgens hen lang geleden een tempel had gestaan, braken in het hele land rellen uit, waarbij meer dan 2000 mensen het leven lieten.