Snel aardbeienijs voor zomerse dagen
De afgelopen week kwam ik er niet onderuit. Meteen uit school –nog op de fiets– begon het al: Mogen we ijs bij de koffie? Het klinkt misschien wat mal, dat „bij de koffie.” Maar ja, met die formulering hebben ze het meeste kans op succes, weten onze basisschooljongens. Diplomatie is hun niet vreemd. ”Iets lekkers” –iets met (veel) suiker– is voorbehouden aan koffie- of theetijd, dat hebben ze in de loop der jaren heel behoorlijk geaccepteerd.
En tja, wat antwoord je, als je je dapper door de hitte trapt? Als je al fietsend water uit een flesje over je heen giet om af te koelen? Als je desondanks oververhit thuis aankomt? We hadden heus een ijsje verdiend.
Als ik de weerberichten erbij pak, staat ons de komende tijd nog wel meer ijs te wachten. Dus vind ik het hoog tijd terug te grijpen op een recept waarvan ik dacht dat ik het allang een keer gedeeld had. Supersimpel ijs, gemaakt van bevroren aardbeien. Het heeft iets weg van sorbetijs, maar is wat zachter. Nét stevig genoeg om er bolletjes van te scheppen, maar die bolletjes moet je dan wel met gezwinde spoed opeten. In een bakje serveren is natuurlijk ook een prima optie.
Ik maak dit ijs al jaren en ik denk velen met mij. Inmiddels dwarrelen er ook heel wat recepten van soortgelijk ijs rond op internet. Ik vind het leuk om het zo puur mogelijk te houden, als tegenhanger van alle mierzoete ijsjes die we ook heus nog wel eten. Behalve bevroren aardbeien voeg ik alleen een klein beetje yoghurt en wat steviapoeder toe. Dat is een krachtig zoet goedje en ik gebruik het eigenlijk alleen in dit ijs, omdat het in veel andere gerechten een nogal overheersende smaak heeft. Hier vreemd genoeg niet. Voor wie liever met suiker werkt: dat kan natuurlijk ook. Ik voegde dit keer in plaats van yoghurt ongeklopte slagroom toe. Met deze makkelijke methode krijg je natuurlijk geen zijdezacht aardbeienroomijs, maar het is een fijne vervanger ervan. Ik ben niet zo’n liefhebber van hitte, maar vanwege de ijsjes zou je haast willen dat het nóg langer warm bleef.
Snel aardbeienijs
Ingrediënten
400 g aardbeien, schoongemaakt en grote exemplaren kleiner gesneden en bevroren, liefst niet te strak op elkaar
ongeveer 75 ml ongeklopte slagroom (of gebruik yoghurt)
25 g fijne kristalsuiker (of een mespuntje steviapoeder)
- ijshoorntjes
Bereiding
Haal de bevroren aardbeien zo veel mogelijk los van elkaar. Laat de blender draaien, doe de slagroom of yoghurt erin, voeg de bevroren vruchten er beetje bij beetje in. Het is een pittige klus voor een blender, dus houd daar rekening mee. Zet, als het nodig is, tussendoor de blender af en toe stil om de massa door te roeren. Voeg tussendoor eventueel nog wat room of yoghurt toe om het ijs in wording iets vloeibaarder te maken. Let op: het is belangrijk er zo min mogelijk van te gebruiken, omdat het ijs anders te slap wordt. Zoet met suiker of steviapoeder en proef of de smaak naar wens is.
Stop met draaien zodra er een egale massa is ontstaan. Schep bolletjes en serveer direct.