SKIN stuurt brief aan Tweede Kamer
De politiek moet zich meer bemoeien met het gebrek aan kerkruimtes bij migrantenkerken in de grote steden. Die oproep doet de vereniging van migrantenkerken SKIN (Samen Kerk in Nederland) in een maandag verstuurde brief aan Tweede-Kamerleden.
Aanleiding is de ontruiming van een gebouw in Amsterdam-Zuidoost, waardoor elf kerkgenootschappen op straat komen te staan.
Het zogeheten CREA-gebouw aan het Kraaiennest komt in handen van de pinkstergemeente. De kerkruimte van deze gemeente, in een parkeergarage aan het Kraaiennest, moet wijken voor de verlaging van de Bijlmerdreef. De elf kerken, die zondag hun laatste diensten in het CREA-gebouw hielden, wisten dat hun huurcontract tijdelijk was, maar hebben geen alternatieve behuizing kunnen vinden. Ze zijn daarom van plan om komende zondag een „gebedswandeling” in de open lucht te houden.
„Als we geen gewoon dak hebben, gaan we onder het hemeldak”, zegt ds. Hans Eschbach, voorzitter van de recent opgerichte stichting De Bijlmerkerk. De stichting, een initiatief van het Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk in Nederland, heeft zich ten doel gesteld 7 miljoen euro in te zamelen voor de bouw van drie zogeheten kerkverzamelgebouwen in de Bijlmer. Daarin moeten 45 kerkgenootschappen in het stadsdeel onderdak krijgen. Op dit moment is 2,5 ton binnen, aldus ds. Eschbach.
Zolang de definitieve huisvesting nog niet klaar is, blijft de nood voor de 20.000 „meelevende christenen” in de Bijlmer volgens hem nijpend. Veel migrantenkerken huizen in parkeergarages en andere gebouwen die moeten wijken voor de grootscheepse vernieuwing van het stadsdeel. De situatie schreeuwt, zegt hij, om beleidsmakers die „knopen durven doorhakken” en de kerken helpen door leegstaande gebouwen tijdelijk een andere bestemming te geven.
SKIN erkent in haar brief dat de kerken die tot nu toe in het CREA-gebouw samenkwamen „juridisch zwak” staan. Toch verdienen zij volgens de vereniging ondersteuning omdat ze een belangrijke maatschappelijke functie voor het stadsdeel vervullen door zwervers en probleemjongeren op te vangen. Als de kerken zelf dakloos worden, zal de overlast van „randgroepen” toenemen, waarschuwt de stichting.
„Schandalig” noemt Yvette Lont-Eerse, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amsterdam-Zuidoost, de ontstane situatie dinsdagmorgen desgevraagd. „Ik was juist van plan een spoedvergadering over deze kwestie aan te vragen. Ik vind het een schande dat vanaf zondag misschien wel 2000 mensen God niet meer in een eigen gebouw kunnen aanbidden. Velen voelen zich door het stadsdeel in de steek gelaten. Er heerst grote onvrede. Ik ga het stadsdeel vragen of het vervangende ruimte kan aanbieden, al is het maar voor één of twee jaar. Zodat de kerken -met soms wel 100 of 200 leden- in de tussentijd naar een andere locatie kunnen zoeken.”
Een van de „speerpunten” van de ChristenUnie in Amsterdam-Zuidoost is „dat de kerken in Zuidoost de erkenning krijgen die ze verdienen. Dat betekent voldoende en betaalbare ruimte voor samenkomsten en andere activiteiten. Maar ook het serieus genomen worden als gesprekspartner op sociaal en maatschappelijk terrein.”
Het stadsdeel zelf kan wegens de scheiding van kerk en staat niet voor kerkruimte zorgen, verklaarde een woordvoerder maandag tegenover het ANP. Wel werkt het aan een multifunctioneel gebouw waarin vanaf 2006 in ieder geval de hoofdhuurder van het CREA-gebouw, de Pentecostal Revival Church, onderdak krijgt. Het stadsdeel wil nog deze week onderzoeken of die kerk en eventueel haar tien onderhuurders tot die tijd de beschikking kunnen krijgen over de voormalige gebouwen van de sociale dienst en het arbeidsbureau of over een plek voor noodbehuizing.