Binnenland

Studentenstop ondanks personeelstekort zorg, hoe zit dat?

Er zijn dringend verpleegkundigen nodig. Meer mensen opleiden lijkt een logische keuze, maar toch geldt komend schooljaar bij elf van de zeventien opleidingen verpleegkunde een studentenstop. Hoe zit dat?

9 June 2018 16:15Gewijzigd op 16 November 2020 13:29
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

In de zorg zijn op dit moment 120.000 vacatures. Vooral het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden stijgt, aldus het UWV. Toch heeft een meerderheid van de scholen voor het schooljaar 2018-2019 een numerus fixus, een toelating door loting, ingesteld voor de hbo-opleidingen verpleegkunde. Dat meldde de Volkskrant vrijdag.

Waarom kiezen de scholen voor een studentenstop?

De meeste opleidingen hadden voor het jaar 2017-2018 de numerus fixus losgelaten, maar voor het nieuwe schooljaar zien ze zich toch weer genoodzaakt een studentenstop in te stellen. De reden? Er zijn veel te weinig stageplekken voor de studenten.Vooral ziekenhuizen kampen met een gebrek aan plekken. Ze kunnen studenten niet genoeg begeleiding geven en kiezen er daarom voor om minder stages aan te bieden. Maar diezelfde ziekenhuizen kampen wel met een tekort aan geschoold personeel. Tot nu toe is het het onderwijs en de zorg nog niet gelukt om deze cirkel te doorbreken.

Is een vermindering van het aantal stages in de opleiding geen optie?

Dat wordt lastig, want zeker in de zorg zijn stages belangrijk om het vak onder de knie te krijgen. Je leert het vak grotendeels in de praktijk.

Kunnen ziekenhuizen niet meer stageplekken regelen?

Ze zijn zich ervan bewust dat ze zichzelf in de voet schieten als ze niet meer stageplekken regelen. Toch kunnen ze vooral voor de lagerejaarsstudenten niet de begeleiding bieden die nodig is. „Daarnaast is de vergoeding voor de begeleiding van stagiairs te laag”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen. De organisatie is daarover in onderhandeling met het Rijk.

Wat vindt de branche zelf van de ontwikkelingen?

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland wil dat de studentenstops zo snel mogelijk worden opgeheven, als het nodig is onder druk van de minister van Onderwijs. Sonja Kersten, directeur van V&VN: „Zo’n numerus fixus schrikt potentiële studenten af. Met de huidige tekorten aan verpleegkundigen moeten we dat niet hebben. Dan heeft het ook geen zin om campagnes te voeren om mensen te motiveren in de zorg te gaan werken.” De directeur pleit ervoor om desnoods een andere oplossing te verzinnen voor de stages.

Zijn er alternatieven?

Hbo-opleidingen kunnen in plaats van een ziekenhuisstage een stage aanbieden die is verdeeld over verschillende sectoren. „Praktijkervaring is een belangrijk deel van de opleiding”, zegt Kersten. „Maar als er niet genoeg stages zijn, dan moeten we creatief zijn en kijken naar alternatieven voor stagebegeleiding.” De beroepsvereniging denkt bijvoorbeeld aan leerwerkplaatsen waarbij studenten elkaar begeleiden. „Daardoor ontlast je de verpleegkundigen. En zoiets past ook prima in de ontwikkeling van meer zelfsturende teams.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer