Binnenland

Hippe chillplek, maar wel zonder telefoons

Op de Prins Maurits Scholengemeenschap in Middelharnis is donderdag een offline chillzone geopend. „De eerste van Nederland”, volgens de leerlingen die verantwoordelijk zijn voor het project.

Martijn de Bonte
8 June 2018 16:21Gewijzigd op 16 November 2020 13:29
Leerlingen van de Prins Maurits Scholengemeenschap openden donderdag een offline chillzone. beeld Eilandennieuws
Leerlingen van de Prins Maurits Scholengemeenschap openden donderdag een offline chillzone. beeld Eilandennieuws

Het doel is dat scholieren vaker samen kletsen, darten of een spelletje tafelvoetbal spelen in plaats van uit verveling hun telefoon te checken.

Een van de klaslokalen op de eerste etage is door de leerlingen omgetoverd tot een hippe woonkamer, inclusief zitbank en luie stoel. Aan de muur hangen potjes om je telefoon in te doen en er zijn genoeg stopcontacten om hem gelijk even op te laden. Vlak na de opening vliegen de eerste dartpijlen door de lucht en wordt er met verbeten gezichten tafelvoetbal gespeeld. Er hangen lijstjes aan de muur met allerlei spreuken, zoals ”Disconnect to connect”.

Leraren niet welkom

Er zijn geen strenge regels in de chillzone, behalve dan dat leraren niet welkom zijn. „Die hebben hun eigen lerarenkamer. Deze ruimte is gemaakt door leerlingen voor leerlingen.”

Rector Van Heest is trots op het initiatief van de leerlingen. „Ik hoop dat deze plek heel veel gebruikt wordt.” Op de middelbare school moeten de leerlingen voor de les hun telefoon in een telefoonzak stoppen. Buiten de les worden de telefoons volop gebruikt. In de aula turen veel scholieren naar hun schermpje. Toen Van Heest een keer een telefoon had ingenomen zei de betreffende leerling: „Daar zit mijn hele leven in.”

Pesten

De rector zegt dat het probleem van online pesten groeit. „Daarom schenken we vooral in de onderbouw veel aandacht aan mediawijsheid. Ouders verwachten veel van school, maar geven vaak zelf het verkeerde voorbeeld. Tijdens het eten ligt hun telefoon naast het bord, of er wordt een telefoontje opgenomen tijdens een gesprek met zoon of dochter.”

Het idee voor een plek in de school zonder telefoons ontstond in de leerlingenraad. De leerlingen vertellen dat het even duurde voor ze toestemming hadden gekregen en er een lokaal was gevonden.

IKEA

Daarna hebben ze zelf de handen uit de mouwen gestoken. Er is behangen, geverfd en er zijn inkopen gedaan bij de IKEA. „Gelukkig kregen we veel hulp van andere leerlingen.” De uren voor de opening hebben ze de puntjes op de i gezet. Alles was net op tijd klaar en ook nog eens binnen het budget”, vertelt Lennart trots.

Arnoud en Niels zijn ambassadeurs van Yona en willen graag meer bewustwording creëren over internetgebruik. De organisatie lanceert daarom binnenkort een gratis app waarmee jongeren in kunnen stellen hoe lang ze maximaal online willen zijn. Een vriend of vriendin kan via de app helpen om de gestelde doelen te bereiken. „Iedereen herkent het probleem van te veel online zijn, maar de stap om te stoppen is groot. Arnoud is zelf gestopt met Facebook. „Het leven is echt heel leuk zonder Facebook. Ik ga liever lekker naar buiten dan dat ik naar mijn telefoon blijf staren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer