Afkeuring over lekken belgegevens journalist
Dat de politie telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad heeft opgevraagd én heeft gekregen had nooit mogen gebeuren. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) die benadrukt dat bronbescherming een fundamenteel recht is. Daarvan mag alleen in uitzonderlijke gevallen worden afgeweken en dat was volgens de minister nu niet aan de orde.
Verslaggever Jos van de Ven berichtte vorig jaar over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Hij wist er achter te komen wie hadden gesolliciteerd naar de functie. Justitie onderzoekt wie de informatie naar de krant heeft gelekt. De procedure rond zo’n benoeming is strikt vertrouwelijk. Uit de belgegevens valt op te maken met wie is gebeld en op welk moment.
Het Openbaar Ministerie (OM) zei vrijdag te betreuren dat de politie de gegevens heeft opgevraagd. „Journalistieke vrijheid is een groot goed binnen de democratie. Het had nooit mogen gebeuren dat gegevens van een journalist op deze manier in een dossier terecht zijn gekomen”, aldus voorzitter Gerrit van der Burg van de top van het OM, het college van procureurs-generaal.
Het OM bekijkt wat de gevolgen kunnen zijn van het opvragen van belgegevens van een journalist voor de strafzaak tegen twee verdachten. Justitie verdenkt de twee van het lekken van de informatie.
Het Brabants Dagblad is blij dat het OM in Den Bosch toegeeft dat een fout is gemaakt door de belgegevens op te vragen om bronnen te achterhalen. De verkregen gegevens moeten wel vernietigd worden, vindt de hoofdredactie.
Maar journalistenvakbond NVJ had een steviger reactie van het OM verwacht. De bond wil bovendien dat het OM ervoor zorgt dat de parketten in de regio’s goed op de hoogte zijn van de wetgeving over bronbescherming.