China heeft voorlopig even genoeg van zonnestroomprojecten
De opwekking van zonnestroom in China is zo hard gegroeid dat het land deze week aan de noodrem heeft getrokken. Tot schrik van fabrikanten en beleggers. De koers van diverse aandelen in de branche staat sinds maandag op fors verlies.
Het aandeel van het aan de beurs van Hongkong genoteerde Xinyi Solar Holdings sloot vrijdag 1 juni nog op 3,19 Hongkongdollar. Woensdag was de slotkoers 2,65, oftewel een daling van 17 procent. Het aandeel Flat Glass Group, een bedrijf dat glas voor zonnepanelen maakt, zakte in diezelfde periode van 2,14 naar 1,50 Hongkongdollar (-30 procent).
De Chinese regering geeft voorlopig geen toestemming meer voor de bouw van nieuwe grote zonneparken, althans voor zover die van subsidie afhankelijk zijn. Voor lopende projecten gaat de subsidie drastisch omlaag. De installatie van zonnepanelen is in China in korte tijd zeer sterk toegenomen. Zo sterk, dat de subsidiepot eind 2017 met een tekort kampte van omgerekend ruim 14 miljard euro. Een ander probleem is dat de stroomproductie bij zonnig weer zo groot is dat het net die niet kan verwerken.
Volgens het in duurzame energie gespecialiseerde Amerikaanse adviesbureau Mercom Capital Group lag er eind 2017 in het land voor 130 gigawattpiek aan zogeheten pv-vermogen, een maat voor de hoeveelheid zonnestroom die installaties onder de ideale omstandigheden kunnen opwekken. De afkorting pv staat voor photo voltaic, oftewel fotovoltaïsch.
Van die capaciteit werd 53 gigawattpiek in 2017 gerealiseerd, waarmee China verreweg de grootste zonnepanelenmarkt ter wereld was. Ook in 2018 ging de groei door: in het eerste kwartaal kwam er 9,65 gigawattpiek bij, zodat het totaal de 140 gigawattpiek nadert.
Ter vergelijking: in Nederland was er eind 2017 voor 2,6 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd, die samen voldoende stroom opwekken voor ruim een half miljoen huishoudens.
Het in China actieve adviesbureau Aecea heeft zijn verwachting voor de Chinese pv-markt voor het lopende jaar verlaagd van 40 à 45 gigawattpiek naar 30 à 35 gigawattpiek. In 2019 en 2020 –de laatste twee jaar van het lopende Chinese vijfjarenplan– voorziet het bureau een verdere daling naar 20 à 25 gigawattpiek.
Overschotten
Analisten verwachten dat de Chinese maatregelen zullen leiden tot overschotten op de zonnepanelenmarkt wereldwijd. Raj Prabhu, topman van de Indiase tak van adviesbureau Mercom, spreekt van een „uiterst zorgwekkende” ontwikkeling. Hij voorziet sterke prijsdalingen en een hevige concurrentieslag onder producenten.
De Amerikaanse investeerder ROTH Capital Partners, geciteerd door het Nederlandse vakblad Solar Magazine, denkt dat de Chinese fabrikanten op jaarbasis 20 tot 30 gigawattpiek aan pv-vermogen elders op de wereld zullen proberen te slijten. Dit jaar al zal door het besluit van China de wereldwijde afzet van zonnepanelen met 8 gigawattpiek teruglopen naar een kleine 92 gigawattpiek. De Chinezen zelf krijgen de zwaarste klap: hun verkoop daalt volgens ROTH Capital met 17 gigawattpiek naar 35 gigawattpiek.