CU-SGP en CDA eisen einde aan anti-visserijlobby in Europees Parlement
De Nederlandse europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) hebben het Europees Parlement (EP) donderdag gevraagd een einde te maken aan de lobby-activiteiten van BLOOM. Deze Franse actiegroep probeert „met valse en ongegronde” beschuldigingen de Nederlandse visserij in een kwaad daglicht te stellen, stellen Van Dalen en Schreijer.
BLOOM richt zijn pijlen momenteel op een rapport waarin het internationale onderzoeksinstituut ICES zich positief uitspreekt over de pulsvisserij (elektrisch vissen). Volgens dit rapport, dat eind mei verscheen, veroorzaakt de pulsvisserij op tong minder schade aan natuur en milieu dan de traditionele boomkorvisserij. ICES noemt puls een duurzame manier van vissen. Het door Nederland gevraagde advies dient volgens BLOOM alleen maar politieke doelen. Bewijs tegen pulsvissen zou „systematisch” terzijde zijn geschoven.
„Hun manier van lobbyen is misleidend. Dit moet stoppen”, schrijven Van Dalen en Schreijer over BLOOM in een brief aan parlementsvoorzitter Antonio Tajani. De twee, die beiden lid zijn van de visserijcommissie van het EP, vinden dat de actiegroep doorgaat met „het verspreiden van leugens.”
Sinds het ICES-rapport uitkwam, is de lobby van BLOOM volgens Van Dalen en Schreijer weer in volle gang. „Ze verklaren het onderzoek van ICES onbetrouwbaar en proberen Europarlementariërs te overtuigen dat de resultaten vals zijn.”
ICES levert juist onafhankelijke wetenschappelijke onderbouwing voor beleidsvorming in Europa, liet Van Dalen donderdag in een toelichting op de brief weten. Adviezen van het instituut zijn volgens hem verwerkt in alle Europese visserijwetgeving. Hij en Schreijer vrezen dat de beschuldigingen van BLOOM de parlementariërs zullen beïnvloeden. Schreijer voorziet dat dit zal leiden tot een „onbetrouwbaar en onnauwkeurig” wetgevingsproces in het EP.
In januari sprak het voltallige EP zich na intensief lobbyen van BLOOM uit voor een totaalverbod op de pulsvisserij. Deze techniek is door Nederlandse vissers ontwikkeld als alternatief voor de traditionele boomkorvisserij. Momenteel hebben 84 Nederlandse Noordzeekotters een –in de meeste gevallen tijdelijke– ontheffing om met de pulskor te vissen.
Bij de pulstechniek worden platvissen met behulp van stroomstootjes opgeschrikt, zodat ze omhoog zwemmen en in het net terechtkomen. Bij de boomkor gebeurt dit ”wekken” van de vis met kettingen die over de zeebodem worden gesleept. Eerder onderzoek wees uit dat pulsvissen minder brandstof verbruikt, de zeebodem minder beroert en minder ongewenste bijvangst in het net brengt dan vissen met de boomkor.
Minister Carola Schouten (Visserij) zei op basis van het ICES-rapport er vertrouwen in te hebben dat zij een Europees verbod op pulsvissen kan afwenden. Daarover wordt deze maand verder onderhandeld tussen het EU-parlement en de lidstaten.