Column (Jan van Klinken): Stelen
Onze jongens en meiden op basis- en middelbare scholen moeten beter opgevoed worden tot burgers van dit vaderland. Daarom heeft minister Slob deze week de touwtjes strakker aangetrokken. Scholen hebben nu te veel vrijheid bij het inrichten van het burgerschapsonderwijs, vindt de bewindsman. De ene school organiseert excursies, de andere verwacht veel van debatbijeenkomsten. Daar moet meer lijn in komen, heeft Slob bepaald.
Mocht hij daarbij nog op zoek zijn naar goede ideeën, dan heb ik misschien nog wel een tip voor de minister. Haal buitenlanders met enig onderscheidend vermogen de klassen in. De confrontatie met deze mensen heeft al vaak buitengewoon verhelderend gewerkt. Ik haal de bekende koekjestrommel maar even van stal. Wij zijn het gewend om met de trommel rond te gaan en hem dan afgesloten op tafel te zetten of zelfs terug te brengen naar zijn vaste plek. Niemand die dat gek vindt en niemand die zich daaraan zal storen. Behalve buitenlanders. Die ervaren dat als hoogst onbeleefd. Zo van: je hebt nu je deel gekregen; voordat je er nog een pakt, zetten we de trommel veilig weg. De les die leerlingen daaruit kunnen trekken, is dat bewustwording van het eigen gedrag heel erg nuttig kan zijn. In het geval van de koektrommel gaat het over gastheerschap. En goede burgers zijn immers goede gastvrouwen of -heren.
Van de koektrommel naar de Amsterdamse kraakacties van de laatste tijd is maar een klein sprongetje. Ook hier is een kritische blik in de spiegel een nuttige bezigheid. Zoals bekend verschaffen groepen illegalen zich sinds enige tijd toegang tot onbewoonde én bewoonde panden in de hoofdstad. Ze worden daarbij geholpen door ultralinkse activisten. Deze week drongen zij een huis binnen dat op dat moment normaal werd bewoond. De groep illegalen bestond uit een dikke twintig man. Ze konden ternauwernood naar buiten worden gewerkt, maar lieten wel een puinhoop achter.
Intussen kijkt het stadsbestuur hardnekkig de andere kant uit. Waarnemend burgemeester Van Aartsen zou op grond van de openbare orde gemakkelijk kunnen ingrijpen, maar hij verwijst naar justitie en die verwijst naar de rechter. Kijk, dat vervult buitenlanders, behalve uiteraard de betrokken illegalen, met grote verbazing. In een van de ochtendkranten kwam ene Khudro uit Syrië aan het woord. Hij is een voorbeeldmigrant. Khudro is nog maar drieënhalf jaar in ons land, maar hij spreekt vloeiend Nederland en heeft een pracht van een baan. Hij vindt het onbegrijpelijk dat je hier zomaar iemands huis mag stelen. Ik bleef haken op dat woordje stelen. Niks kraken. Stelen. Wat kan onze jeugd nog veel leren van zulke mensen. Burgemeester Van Aartsen trouwens ook.