Kerk & religie

Jannie Eijmael-Verkade: Ook bij geloof gaat het om hechting

Een kind hecht zich aan de ouders, de gelovige christen hecht zich aan God. Tussen beide bestaat een samenhang, zegt Jannie Eijmael-Verkade van Eleos Dordrecht. „Het is daarom van belang dat ambtsdragers hechtingsproblemen onderkennen.”

Jan-Kees Karels
6 June 2018 11:03Gewijzigd op 16 November 2020 13:27
Jannie Eijmael-Verkade: „Het vermogen om je met anderen te verbinden heb je nodig om met God verbinding te ervaren.” beeld Dick Vos
Jannie Eijmael-Verkade: „Het vermogen om je met anderen te verbinden heb je nodig om met God verbinding te ervaren.” beeld Dick Vos

Eleos, de gereformeerde instelling voor geestelijke gezondheidszorg, organiseert op donderdag en dinsdag 12 juni in Dordrecht en Moerkapelle een symposium voor ambtsdragers onder de titel ”Wankel vertrouwen: over hechting en (geloofs)vertrouwen”. Er worden lezingen gegeven door Eijmael-Verkade en Sarina Brons-Van der Wekken, beiden psycholoog bij Eleos. Deelnemers kunnen kiezen uit vier workshops. „Het vermogen om je met anderen te verbinden heb je ook nodig om met God verbinding te ervaren”, zegt Eijmael-Verkade. „Ook in het geloof wordt gebruik gemaakt van hechtingstaal: je overgeven, vertrouwen, een relatie aangaan.”

Wat is de aanleiding om dit symposium te organiseren?

„Zo’n vijf jaar geleden zijn we vanuit Eleos Dordrecht begonnen met jaarlijkse bijeenkomsten voor ambtsdragers, telkens over een ander thema. Aanleiding dit jaar is het boek ”Breekbaar verbonden” onder redactie van Hanneke Schaap, waarin verschillende auteurs ingaan op hechtingsproblemen en de gevolgen voor het geloofsleven.”

Hoe valt ‘hechting’ te omschrijven?

„Bij hechting gaat het om de emotionele verbondenheid tussen ouders en kinderen. Kern is dat kinderen zich gezien en gehoord weten. Bij een gezonde hechting ervaren kinderen dat het goed is om verbonden te zijn, ze krijgen zelfvertrouwen. Vervolgens durven ze de wereld met vertrouwen tegemoet te treden en relaties met andere mensen aan te gaan.”

Waar gaat het vaak mis?

„Het gaat mis als je als kind niet ervaart gehoord en gezien te worden. Daarop zijn verschillende reacties mogelijk. Je trekt je in angst in jezelf terug, gaat anderen vermijden. Of je klampt je in angst juist aan anderen vast, maar zonder je getroost te voelen. De oorzaken kunnen heel verschillend zijn: een druk gezin, waarin ouders te weinig oog kunnen hebben voor de kinderen; langdurig worden gepest; traumatische ervaringen, of bijvoorbeeld als een ouder overlijdt.”

Hechting werkt ook door in de relatie met God, stelt u in de aankondiging van het symposium. Op welke manier?

„Het vermogen om je met anderen te verbinden kun je alleen ontwikkelen als je je gezien weet. In psalm 103 komt God naar voren als Iemand die ons kent en ziet in onze kwetsbaarheid – Hij weet wat van zijn maaksel is te wachten. Maar kan iemand dit als troostend ervaren? Voor iemand met hechtingsproblemen is dat moeilijk.”

Op welke wijze krijgen ambtsdragers met deze thematiek te maken?

„Hechtingsproblemen komen veel voor. Volgens cijfers kampt wel 50 procent van de mensen er in meer of mindere mate mee. Omdat hechting in het menselijke samenhangt met hechting in het geloof, is het van belang dat ambtsdragers hiervoor sensitiviteit ontwikkelen. Geloofsworsteling kan meer omvatten dan het geestelijke, ze heeft een psychische kant. Die erkenning kan voor mensen heel steunend zijn.”

ontmoeteleos.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer