Nieuwe veldslag bij Vlaardingen
Hoe delven goed uitgeruste soldaten het onderspit tegenover een stelletje boeren? Honderden mensen laten dat zaterdag zien bij Vlaardingen. Ze spelen de veldslag uit 1018 na.
Vlaardingen stapt dit jaar 1000 jaar terug in de tijd. Dit weekeinde staat in de Broekpolder een middeleeuws kampement met zo’n 250 tenten en beelden 500 hobbyisten daar het leven in de middeleeuwen uit. Op 15 en 16 juni vindt in Vlaardingen een stadsspektakel plaats met een markt, een feestmaal en een herhaling van Dirks zegetocht. Ook de veldslag tussen manschappen van graaf Dirk III en soldaten van keizer Hendrik II wordt nagespeeld.
Graaf Dirk III bouwt rond 1018 een burcht bij Flardinga, het huidige Vlaardingen, en hij doet net alsof hij de alleenheerschappij heeft. Zijn gedrag zint de Duitse keizer niet. Hij heft ook nog eens tol van schepen op de handelsroute van Engeland naar de keizerlijke handelsplaats Tiel.
Daarnaast int Dirk III belastingen van boeren die in het nabijgelegen Merwedewoud wonen. En laat dit gebied nu eigendom zijn van een aantal bisschoppen. De verongelijkte kerkleiders trekken bij keizer Hendrik II aan de bel. Deze stuurt op zijn beurt een strafexpeditie naar Flardinga om Dirk III op zijn nummer te zetten.
Die opzet mislukt jammerlijk. Zwaarbewapende krijgers marcheren naar de burcht van de graaf. Die opmars verloopt echter niet van een leien dakje door de drassige omgeving en een grote waterpartij. Als het leger een omtrekkende beweging maakt, zien Dirks manschappen hun kans schoon. Ze verspreiden in de achterhoede het gerucht dat de aanvoerder van de keizerlijke troepen, hertog Godfried, op de vlucht is geslagen. Er breekt prompt paniek uit en het leger delft uiteindelijk het onderspit.
Dankzij zijn overwinning krijgt Dirk III meer autonomie. De gebeurtenis legt de basis voor het latere graafschap Holland.