Harbers: overlast asielkrakers onaanvaardbaar
De overlast die de ongedocumenteerde vluchtelingen van actiegroep We Are Here veroorzaken met het kraken van Amsterdamse panden is „natuurlijk volstrekt onacceptabel”, vindt staatssecretaris Mark Harbers (Immigratie). Maar hij wijst erop dat het bewaren van de openbare orde en het tegengaan van kraken aan politie, justitie en burgemeester is.
Harbers hekelt de leden van de actiegroep, die „alles in het werk te stellen om rechterlijke uitspraken naast zich neer te leggen en hun vertrek uit Nederland te frustreren”. Mensen zonder verblijfsvergunning zijn verplicht te vertrekken en zijn daarvoor zelf verantwoordelijk, stelt de staatssecretaris. Maar „als iemand niet vertrekt kan de overheid ook over gaan tot gedwongen vertrek”.
We Are Here verliet eerder op de dag de door hen gekraakte panden in Amsterdam-Oost. De ongeveer zestig krakers moesten uit de huizen in de Rudolf Dieselstraat. Volgens een woordvoerder weten ze nog niet waar ze de nacht gaan doorbrengen.
Zodra de ongedocumenteerden hun spullen uit de woningen hadden gehaald, timmerde woningcorporatie Ymere de ramen en deuren dicht. De politie hield daarbij een oogje in het zeil, terwijl de krakers hun huisraad in een busje laadden.
De groep probeerde zondag al een nieuw onderkomen te kraken op de Hoogte Kadijk, maar dat mislukte. Maandag volgde een nieuwe vergeefse poging, op de Weesperzijde. Beide panden bleken bewoond. Op de Weesperzijde waren volgens de politie binnen „wat schermutselingen”. Ook zijn binnen enkele deuren vernield. De politie onderzoekt dat.
De vluchtelingen zonder papieren betrokken eind maart de leegstaande woningen. Tot twee keer toe werd een zogenoemde ‘vergiskraak’ gedaan in een bewoonde woning. Eenmaal stond een bewoonster onder de douche. Ook zouden medewerkers van Ymere, eigenaar van de panden, en leegstandsbeheerder Camelot zijn bedreigd en raakten leden van Identitair Verzet en een groep antifascisten slaags.
Het nieuwe college wil snel een 24 uursopvang openen voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar dat duurt nog. We Are Here wil er ook geen gebruik van maken.