WNF legt oesterbanken aan in de Noordzee
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) roept de overheid op het initiatief te nemen bij het herstellen van oesterbanken in Nederlandse wateren. „Daarbij is bescherming van de zeebodem van groot belang”, zegt projectleider Emilie Reuchlin-Hugenholtz. Het is volgens haar zelfs een voorwaarde om schelpdierbanken duurzaam aan te leggen.
In de Noordzee, ten noorden van Schiermonnikoog, heeft het WNF 6.000 kilo Noorse platte oesters geplaatst op ongeveer twintig meter diepte. Het is volgens de organisatie voor het eerst dat in diepere delen van de zee oesterbanken worden hersteld. „Dat gebeurt deels op riffen die gemaakt zijn met een driedimensionale printer.” Verderop in zee, bij het windmolenpark Gemini, is een tweede proeflocatie met 1000 kilo oesters.
„De platte oesterbanken kwamen vroeger veel voor in de Noordzee, maar de schelpdierbanken zijn bijna helemaal verdwenen door koude winters, ziektes en overbevissing.” Wereldwijd worden oesterbanken en ook koraalbanken hersteld en beschermd. WNF hoopt dat de projecten bij Schiermonnikoog de overheid zullen aanzetten om meer te doen voor het natuurherstel in de Noordzee.