Privacywet stopt kerkelijke nieuwsbrief Christoffel Dekker
Als tiener begon Christoffel Dekker met het sparen van krantenartikelen over kerken en kerkdiensten. Snel daarna gaf hij zijn eigen digitale nieuwsbrief uit. Vorige week moest hij daar vanwege de privacywet mee stoppen.
Op zolder in het ouderlijk huis in Sliedrecht bevindt zich een doos vol artikelen uit oude edities van het Reformatorisch Dagblad. Ze hebben allemaal met de kerk en kerkdiensten te maken. In een studeerkamer beneden staat de computer vanwaar Christoffel Dekker (21) zijn nieuwsbrieven verzond. Hij laat de laatste editie even zien.
Toen Dekker in 2008 begon met het sparen van de donderdagse RD-bijlages met preekbeurten en interviews met bijvoorbeeld predikanten, zat hij nog op de basisschool. Zijn hobby groeide uit tot een nieuwsbrief met 350 abonnees. Op vijftienjarige leeftijd stuurde hij zijn eerste mailing naar zo’n tien kennissen en familieleden. Het eerste exemplaar was gevuld met verjaardagen en jubilea van predikanten, een foto van een kerk en een gedicht. Dat bleef het recept voor de eerste drie jaar, iedere zaterdag weer.
De informatie over geboortedata en ambtsjubilea haalde Dekker voor een groot gedeelte uit de kerkelijke jaarboeken van de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Verder zocht hij op internet naar gegevens van onder meer de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Protestantse Kerk in Nederland. Zelf is Dekker verbonden aan de hersteld hervormde gemeente van Boven-Hardinxveld.
De foto’s van kerkgebouwen vond de speurneus meestal op de websites van de kerken. „Natuurlijk vermeldde ik de bron.”
Breed palet
De gedichten die Dekker in zijn nieuwsbrieven plaatste, vormden een breed palet en varieerden van ”Eens was ik een vreemd’ling” van Robert Murray M’Cheyne tot ”Gij badt op enen berg alleen” van Guido Gezelle.
In 2015 publiceerde hij ook meditaties, om „meer inhoud” aan de nieuwsbrieven te geven. „De eerste tijd gebruikte ik daarvoor in het Nederlands vertaalde meditaties van de Engelse predikant R. A. Ramsbottom”, vertelt hij. „Daarna kwamen er ook stukjes in van ds. M. Pronk, mijn oud-predikant en goede vriend. Daarnaast plaatste ik overdenkingen van ds. Peter Masters van de Metropolitan Tabernacle en nam ik meditaties over uit boeken van Kohlbrugge, Spurgeon, Luther en de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging. Ik keek bij het uitzoeken vooral of er op Christus als het enige middel tot behoud gewezen werd.”
Soms kreeg Dekker wekenlang geen reacties. „Dan dacht ik er weleens aan om te stoppen”, erkent hij. „Maar dan kreeg ik juist weer een bemoediging van iemand die de nieuwsbrieven erg waardeerde. Dat gaf me de inspiratie om verder te gaan.
Zo mailde iemand eens dat hij de nieuwsbrieven al jarenlang bewaarde. En een vrouw schreef dat haar man de mailing iedere week printte en de kopieën doorstuurde. Vorige week, nadat ik meedeelde te moeten stoppen, schreef een andere lezer dat de meditaties haar in moeilijke omstandigheden hadden geholpen.”
AVG
Dekker is niet uit eigen beweging gestopt. Als het aan hem lag, was hij nog lang doorgegaan. De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) gooide echter roet in het eten. „Die nieuwe privacywet bepaalt dat persoonsgegevens niet meer zonder toestemming openbaar gemaakt mogen worden. Dat betekent dat ik de verjaardagen en jubilea van predikanten niet meer mag vermelden zonder hun toestemming. Het is ondoenlijk om alle predikanten te vragen of hun persoonlijke gegevens mogen worden opgenomen.”
Het stoppen met de nieuwsbrief gaat Dekker wel aan het hart. „Ik vind het fijn om met zaken uit de Bijbel bezig te zijn. In Mattheüs 6:33 staat: „Maar zoekt eerst het Koninkrijk Gods en Zijn gerechtigheid en al deze dingen zullen u toegeworpen worden.” De Heere Jezus is het belangrijkste in mijn leven. Ik hoop dat ik op deze manier ook anderen van dienst heb mogen zijn.”