Rapport VS godsdienstvrijheid: Nog maar één Jood in Afghanistan
In Afghanistan staat de vrijheid van godsdienst steeds meer onder druk. Publieke christelijke kerken zijn er niet. Een Joodse begraafplaats doet dienst als vuilnisbelt. Onder de moslimbevolking woedt een hevige strijd. Aanslagen van soennitische terroristen op sjiitische gebedshuizen hebben honderden levens geëist.
Dat blijkt uit een rapport over godsdienstvrijheid in 2017 dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo dinsdag presenteerde. Het document bevat meldingen van schending en misbruik van de vrijheid van godsdienst in bijna 200 landen. Die vinden niet alleen plaats door overheden, maar ook door terroristische groeperingen en individuele burgers.
Het rapport vermeldt onder meer dat de situatie in Noord-Korea blijvend zorgwekkend is. „De regering blijft doorgaan met de wrede behandeling van mensen die deelnemen aan religieuze activiteiten”, aldus Sam Brownback, de Amerikaanse gezant voor internationale godsdienstvrijheid, tijdens de presentatie. Of de Amerikanen deze zaken aan de orde zullen stellen in de gesprekken met het Noord-Koreaanse regime, kon de diplomaat niet zeggen.
In China was er vorig jaar volgens het rapport sprake van een verslechterende situatie. De onderzoekers verwachten dat die neerwaartse trend dit jaar doorzet, vanwege de nieuwe godsdienstwetten die afgelopen februari zijn ingevoerd.
Afghanistan
In Afghanistan woont volgens het rapport nog maar één Jood. De Joodse begraafplaats in de hoofdstad Kabul wordt gebruikt als vuilnisbelt. Bovendien is er geen publieke christelijke kerk of christelijke school in het Centraal-Aziatische land. Inwoners mogen andere godsdiensten aanhangen dan de islam, maar moslims mogen zich niet bekeren tot een andere godsdienst.
De moslimgemeenschap in het land is onderling verdeeld. Dat heeft grote gevolgen; de aanslagen die aanhangers van de soennitische terreurgroep IS hebben gepleegd op sjiitische gebedshuizen hebben al meer dan 200 mensen het leven gekost. Honderden anderen raakten gewond.
Felle kritiek
De Amerikanen uiten bij monde van Brownback felle kritiek op NAVO-bondgenoot Turkije. In de nasleep van de mislukte staatsgreep van 2016 werd de Amerikaanse voorganger Andrew Brunson in Izmir gevangengenomen. Hoewel de naam van Brunson in het rapport niet wordt genoemd, pleitte Brownback voor vrijlating van de predikant. „Er zijn veel te veel Andrew Brunsons die onterecht in de gevangenis zitten.”
Minister Pompeo maakte bekend dat de VS komende zomer gastheer zullen zijn van de eerste ministeriële bijeenkomst om de wereldwijde godsdienstvrijheid te bevorderen. Die top moet leiden tot concrete resultaten. „Het zal niet slechts een discussiegroepje zijn”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.
Aandacht voor aangifte SGP
De Amerikaanse onderzoekers besteden uitgebreid aandacht aan de aangifte die de SGP-jongeren in juni 2017 deden tegen het Haagse raadslid Abdoe Khoulani van de Partij van de Eenheid. Hij noemde Israëlische scholieren „zionistische terroristen.” Het OM besloot in november om niet tot vervolging over te gaan.
Een andere kwestie die in het rapport aan de orde komt, is de discussie omtrent het onverdoofd ritueel slachten. De Eerste Kamer keurde in 2012 een voorstel voor een algeheel verbod op de onverdoofde rituele slacht af. Onlangs besloot de Vlaamse regering wel dat de onverdoofde rituele slacht van schapen verboden wordt.