„Meer juridische informatie delen in EU”
De Europese lidstaten moeten meer juridische gegevens over criminelen uitwisselen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. De uitspraak volgt op het opgraven zaterdag van twee slachtoffers van de vermeende Franse seriemoordenaar Michel Fourniret.
De lichamen werden opgegraven op het terrein van het kasteel Sautou, in de Franse Ardennen, dat ooit in het bezit was van de vermoedelijke moordenaar. De 62-jarige Fourniret en zijn vrouw, Monique Olivier, waren zaterdag zelf aanwezig toen de lichamen van de Franse studente Jeanne-Marie Desramault en van het Belgische meisje Elisabeth Brichet naar boven werden gehaald. Fourniret en Olivier gaven aanwijzingen over de vindplaatsen.
Ook een deel van het geld dat Fourniret met moorden opstreek, werd maandag gevonden. De Belgische koning Albert heeft maandag de vader van Elisabeth Brichet ontvangen.
Als de EU-landen meer informatie met elkaar delen, kan worden voorkomen dat iemand na verhuizing naar een andere lidstaat uit het zicht van justitie verdwijnt, zoals in de zaak-Fourniret is gebeurd.
De Europese Commissie werkt aan voorstellen voor een dergelijk strafregister. Die zouden volgens plan eind dit jaar op tafel kunnen komen. Het register zou het vervolg zijn op de invoering van een Europees aanhoudingsbevel. Onder meer in de Duitse politiek klinkt al steun voor een Europees strafregister.
De fracties van CDA, PvdA, VVD en LPF in de Tweede Kamer vinden het in de eerste plaats belangrijk dat Europese afspraken worden gemaakt over uitwisseling van juridische informatie. De manier waarop dat moet gebeuren, is dan de volgende discussie.
CDA, PvdA en LPF vinden dat Nederland zijn EU-voorzitterschap zou moeten gebruiken om verdergaande uitwisseling van juridische gegevens in de steigers te zetten. Volgens PvdA-kamerlid Wolfsen is het van „cruciaal” belang voor de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit dat deze informatie Europa-breed beschikbaar komt voor justitie en politie. Zijn VVD-collega Griffith zegt een „groot voorstander” te zijn van een verdergaande Europese aanpak van criminaliteit en terrorisme, die over de landsgrenzen heen gaan.
Op dit moment fungeren de Europese instanties Europol en Eurojust volgens Wolfsen vooral als „kennismakelaars” tussen de nationale en regionale politie- en justitiediensten. Het fundament voor bijvoorbeeld een Europees strafregister ligt wat hem betreft daar. „Dat moet echt worden uitgebreid. De vrijblijvendheid moet eraf”, vindt de PvdA’er.
Zowel Eerdmans (LPF) als Van Haersma Buma (CDA) wil ervoor waken dat op Europees niveau een bak juridische informatie ontstaat waar niemand de weg in weet. „Ik denk dat een Europees strafregister waardevol zou kunnen zijn”, aldus de CDA’er. „Maar we moeten wel voorkomen dat miljoenen gegevens door Europa gaan zwerven.” Eerdmans ziet de oprichting van een „Europese databank van pedoseksuele delinquenten” als een goede eerste stap. Het uitbouwen van dat register met andere, zware criminelen moet daarbij wel het streven zijn.