Geruchten rond conceptakkoord over pensioenstelsel
Na jaren van vruchteloos overleg zouden vakbonden en werkgevers de contouren hebben bereikt van een akkoord over de toekomst van het pensioenstelsel.
Althans, dat meldde woensdagochtend De Telegraaf. Volgens de krant zouden vakbonden en werkgevers zelfs een „conceptakkoord” hebben bereikt over de pensioenen. De sociale partners zouden in dit stuk de voorwaarde stellen dat het kabinet hun plan in zijn geheel overneemt, omdat anders het akkoord vervalt. De afspraken in het concept lijken echter deels in strijd met de uitgangspunten van het kabinet.
Vakbond FNV ontkent echter stellig dat er sprake is van een akkoord. „Een mogelijk pensioenakkoord is er pas als het ledenparlement van de FNV na raadpleging van de leden ergens ja tegen zegt. En daar zijn we nu absoluut nog niet. Wat er wel gebeurt is dat er serieuze gesprekken worden gevoerd in de SER”, aldus de bond in een verklaring.
Ook laakt de bond dat De Telegraaf letterlijk schrijft dat de FNV ergens een handtekening onder gezet zou hebben. „Dat is uitdrukkelijk niet het geval.”
Tempo
In het uitgelekte stuk wordt een koppeling gemaakt tussen het pensioen dat werknemers verplicht opbouwen bij pensioenfondsen (de zogeheten tweede pijler) en de AOW (de eerste pijler). Zo zouden de sociale partners eisen dat de AOW-leeftijd pas in 2025 op 67 jaar komt te liggen, vier jaar later dan de regering afsprak. Het huidige tempo waarin de leeftijd omhooggaat wordt „menselijk en maatschappelijk onhoudbaar” genoemd. Ook moet er meer ruimte komen voor vroegpensioen van oudere werknemers.
Persoonlijk pensioenpotje
Over het aanvullend pensioen staat opgetekend dat er in ieder geval geen stelsel komt van ”persoonlijk pensioenpotjes”: de ingelegde premies blijven collectief behandeld. Wel zou de toezegging dat de pensioeninleg leidt tot een bepaald pensioenbedrag minder zeker worden. Het risico van tegenvallende beleggingen wordt zo iets meer bij werknemers gelegd. Verder zouden de onderhandelaars de doorsneepremie willen afschaffen, zoals ook het kabinet graag ziet. Ook worden zzp’ers verplicht te sparen voor pensioen.
Zware beroepen
De RMU juicht het in een reactie toe dat er door werkgevers en werknemers „blijkbaar hard gewerkt wordt” aan een akkoord. „Hopelijk zal dit ook tot goede afspraken leiden met de overheid.”
Daarnaast vindt de vakorganisatie het „een goede zaak” als de stijging van de pensioenleeftijd wordt afgeremd. „Veel mensen met zware beroepen kunnen het niet opbrengen om zo lang door te werken. Aan de andere kant zijn er ook veel ouderen die wel de gezondheid hebben om door te werken. De RMU pleit daarom voor een flexibele AOW-leeftijd vanaf 65 jaar.”