Politiek

Kamer: Knijp financiering moskeeën af

Het kabinet moet veel meer uit de kast halen om ongewenste financiering van moskeeën vanuit bijvoorbeeld Saudi-Arabië en Qatar in te perken, betoogde de Kamer woensdag. De mogelijkheden daarvoor zijn volgens de regering beperkt.

Redactie politiek
30 May 2018 12:00Gewijzigd op 16 November 2020 13:24
De omstreden As-Soennahmoskee in Den Haag. beeld ANP, Alexander Schippers
De omstreden As-Soennahmoskee in Den Haag. beeld ANP, Alexander Schippers

CDA en ChristenUnie bijvoorbeeld pleitten er woensdag tijdens een debat voor om gemeenten de mogelijkheid te geven om vergunningen te kunnen weigeren of zelfs in te trekken als moskeeën vanuit onvrije landen worden gefinancierd. Dat zijn staten die geen vrijheid van godsdienst of van meningsuiting kennen.

„Geloofsvrijheid voor iedereen is voor mij heel veel waard”, lichtte CU-fractievoorzitter Segers voorafgaand aan het debat toe. „Maar daar waar die vrijheid wordt misbruikt om onvrijheid te prediken, moeten we een streep trekken.”

Buitenlandse financiering van maatschappelijk of religieuze instellingen –waaronder moskeeën– is op zich „niet onwenselijk of strafbaar”, aldus minister Blok (Buitenlandse Zaken) dinsdag in een brief aan de Kamer. Financiering wordt pas problematisch als het geld wordt gebruikt om de integratie van bijvoorbeeld moslims in Nederland te hinderen, om hen antidemocratische denkbeelden bij te brengen of om aan te zetten tot onverdraagzaam gedrag. „Groepen burgers worden op die manier tegen elkaar en tegen de overheid opgezet.” Daardoor kan het onveiliger worden in ons land.

Zorgen

Het kabinet maakt zich daar zorgen over. Maar hoe groot de risico’s precies zijn, weet Blok niet. Wel constateert hij „een groeien- de impact” van salafisten die aanzetten tot ongewenst gedrag.

Er is het kabinet „alles aan gelegen om de vrijheden van personen en groepen te beschermen” en waar nodig verkeerde beïnvloeding vanuit het buitenland tegen te gaan, aldus Blok. De mogelijkheden om in te grijpen, zijn echter beperkt. Dat kan pas als er strafbare feiten worden geconstateerd.

„Als het gaat om buitenlandse financiering die ongewenst is maar niet strafbaar, biedt de wet zeer weinig mogelijkheden”, schrijft de minister. Dat komt doordat Nederland altijd eropuit is geweest om buitenlandse investeringen in ons land te bevorderen, legt hij uit. Dat is namelijk goed voor onze economie.

Het kabinet heeft in de afgelopen jaren afspraken gemaakt met Saudi-Arabië, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten om beter zicht te kunnen krijgen op geldstromen vanuit die landen. „Zij hebben duidelijk gemaakt dat zij geen organisaties zullen financieren als Nederland dat niet wil”, aldus Blok. Of dat echt niet gebeurt, kan hij niet garanderen.

Het kabinet zoekt ondertussen naar mogelijkheden om ongewenste buitenlandse geldstromen vanuit onvrije landen naar maatschappelijke organisaties en politieke partijen in te dammen. In het najaar komt daarover meer informatie naar de Kamer.

Nog voor de zomer hoopt de regering een wet te maken om de geldstromen vanuit het buitenland naar bijvoorbeeld moskeeën, in ons land transparanter te maken.

Een verbod op buitenlandse financiering van islamitische organisaties, zoals Oostenrijk heeft, kan volgens Blok niet in Nederland. Zo’n verbod strijdt namelijk met de godsdienstvrijheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer