Economie

EU-ministers willen meer innovatie bij bedrijven

De Europese Unie wil innovatie onder kleine en middelgrote ondernemingen stimuleren. Daartoe moeten die via vereenvoudigde procedures gemakkelijker de beschikking krijgen over subsidies op dat terrein.

Redactie economie
5 July 2004 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 01:23

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft afgelopen zaterdag met zijn collega’s uit de andere lidstaten in Maastricht vergaderd over de concurrentiekracht van Europa. Zij concludeerden onder meer dat veel te weinig veelbelovende starters uitgroeien tot grote werkgevers.

Programma’s om financiële faciliteiten te verstrekken voor het ontwikkelen van nieuwe, kennisintensieve producten leveren onvoldoende resultaat op. Een oorzaak daarvan is de enorme papierwinkel die ermee samenhangt. „Kleine bedrijven hebben gewoon niet genoeg tijd om al die formulieren in te vullen”, constateerde Brinkhorst. Een van de prioriteiten van Nederland gedurende het op 1 juli begonnen EU-voorzitterschap betreft het terugdringen van de administratieve rompslomp.

De Unie streeft ernaar in 2010 de beste economie ter wereld te zijn. De regeringsleiders legden die doelstelling enkele jaren geleden, toen de ict-hausse nog zorgde voor een ongebreideld optimisme, vast in Lissabon. Mede als gevolg van de inzinking van de conjunctuur stagneert de uitvoering van de vereiste maatregelen in dat kader en dreigt Europa alleen maar verder achterop te raken bij de VS. Innovatie geldt als speerpunt in het beleid om de kloof te verkleinen.

De bewindspersonen drongen tijdens hun informele overleg in de Limburgse hoofdstad ook aan op de vorming van clusters in de sfeer van modernisering en uitvindingen. Zij denken daarbij aan een nauwere samenwerking tussen bedrijven, overheden en universiteiten. „We hebben daarvoor een subsidie-instrumentarium, maar nog belangrijker is het idee de aandacht te concentreren op sleutelgebieden”, aldus Brinkhorst. Voorbeelden van succesvolle projecten zijn volgens hem te vinden in Leuven (België), Dresden (Duitsland) en Grenoble (Frankrijk). Als kansrijk in dit opzicht noemde hij mobiele telefonie, bepaalde chiptechnologieën, windenergie en zonnecellen.

De ministers vinden verder dat Europeanen zich een minder risicomijdende mentaliteit dienen aan te leren. In dat verband benadrukte Brinkhorst dat zij anders moeten aankijken tegen faillissementen. „Wij denken bij faillietverklaring nu te vaak aan criminelen. Maar failliet gaan is niet erg. Risico’s nemen is goed. Dat betekent echter wel dat je ook kunt falen”, lichtte hij toe.

Hij herhaalde enkele suggesties om de economie van de EU dynamischer en daarmee concurrerender te maken, zoals het verlengen van de werkweek en het verkorten van de duur van een werkloosheidsuitkering. Brinkhorst heeft dergelijke ingrepen recent bepleit in een petitie aan het kabinet. Hij meent dat we in een diepe crisis verkeren en dat de mensen dat te weinig beseffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer