Zweetluchtjes te lijf
Zomer en zweet, het hoort gewoon bij elkaar. Minder fijn is dat die nare luchtjes zich in kleding –en niet te vergeten in schoenen– nestelen en er niet zo makkelijk meer uit gaan.
1 Zweten is onmisbaar om warmte kwijt te raken. De vervelende geur is met name het gevolg van huidbacteriën, die zweet gebruiken als voedingsstof en dit omzetten in minder prettig ruikende bestanddelen. Zweetlucht kan zo doordringend zijn dat gewoon wasmiddel niet afdoende is om het uit de kleding te krijgen. Het beste is de kleding meteen na het dragen te wassen. Voorweken in soda is ook een optie, al kan er dan wel kleurverschil of beschadiging optreden, met name bij wol en zijde. Een nachtje voorweken in azijn is minder agressief.
2 Een spuitbus met kleding- of schoenverfrisser slaagt er over het algemeen ook goed in om zweetlucht te verbloemen. Sommige textielverfrissers doen hun werk door met een andere –frisse– geur de zweetlucht te maskeren. Andere –zoals Febreze– neutraliseren de zweetlucht daadwerkelijk. De werkzame stof is een cyclodextrine, een ringvormig suikermolecuul dat in staat is andere stoffen te binden. Omdat het stinkende stofje nu in wezen niet meer bestaat maar is opgegaan in een groter deeltje, verdwijnt ook de specifieke geur die erbij hoort.
3 Elektronicafabrikant Panasonic heeft een kleerhanger uitgedacht die zweetlucht in kleding bestrijdt met negatief geladen waterdeeltjes. Kleding op de hanger krijgt een aantal uren een soort stoombad, waardoor de zweetlucht verdwijnt. Hetzelfde effect is overigens ook (deels) te bereiken door kleding tijdens het douchen in de badkamer te hangen. De –Amsterdamse– bedenkers van het Labfresh T-shirt bezien het probleem van de andere kant. Dit shirt is sterk waterafstotend door het gebruik van zilverdeeltjes. Zweet krijgt geen kans er in te trekken en ook vlekken zijn verleden tijd. Het T-shirt is vanaf deze zomer verkrijgbaar voor 35 euro.