Binnenland

Van Ooijen (CU): Utrecht ligt niet in de Biblebelt

Maarten van Ooijen (28), beoogd CU-wethouder in Utrecht, wil ervoor waken dat „het ChristenUnie-blauw grijzig wordt.”

25 May 2018 14:53Gewijzigd op 16 November 2020 13:21
Van Ooijen. beeld Erik Kottier
Van Ooijen. beeld Erik Kottier

In Utrecht ziet het ernaar uit dat GroenLinks (12 van de 45 zetels), D66 (10) en CU (2) het college vormen. De CU droeg donderdag de 28-jarige Maarten van Ooijen, al jaren raadslid in Utrecht, voor als kandidaat-wethouder.

Op jonge leeftijd namens veruit de kleinste partij meedoen: voelt dat als een last?

Van Ooijen: „Nee, als een kans om de idealen van de ChristenUnie waar te maken. Denk aan verduurzaming en een sociaal beleid. Of aan onze strijd tegen mensenhandel. Omdat we nog in onderhandeling zijn over een akkoord kan ik daar niet concreet over worden.”

U bent al jaren actief in de Utrechtse politiek. Is dat een voordeel?

„Ik ken de stad goed. De afgelopen jaren heb ik veel geïnvesteerd in ontmoetingen met bijvoorbeeld vrijwilligers van zorgorganisaties. Als wethouder wil ik meer dan alleen maar college-afspraken uitvoeren. Ik wil mijn hart laten spreken, ook als christen.”

Hoe wilt u dat precies doen?

„Neem een thema vergroening. Maatregelen daarvoor raken mensen achter de voordeur. Ik wil Utrechters uitleggen dat ik de schepping op waarde schat en wil beschermen. Bij een thema als armoedebeleid is het van belang om te bedenken of hardop te zeggen dat God in ieder mens waarde ziet. Ook in mensen die ’s ochtends niet weten hoe ze de rest van de dag moeten doorkomen.”

Verschilt de politieke stijl van uw generatie met die van oudere partijgangers?

„De jongere generatie pakt problemen energiek aan. Ouderen, die al lang politiek actief zijn, zullen bij veel thema’s zeggen: Dit onderwerp hebben we al eens voorbij zien komen. Maar jongeren kunnen veel leren van ouderen, die meer bestuurlijke ervaring hebben. Ouderen kunnen jongeren wijzen op de risico’s die kleven aan aanpak van een probleem.”

Wie is voor u een politiek voorbeeld?

„Arie Slob, vroeger CU-leider en nu minister van Onderwijs. Hij hield me voor: „Blijf dicht bij jezelf. Stel je in een andere functie niet anders op.” Onder druk van je omgeving loop je het gevaar je minder duidelijk uit te spreken. Ik moet ervoor waken dat het ChristenUnie-blauw grijzig wordt.”

Met GroenLinks en D66 in het college heeft het stadsbestuur een links-libertair profiel.

„Op een thema als prostitutie in de stad verschilt de CU hemelsbreed van mening met die partijen. De passage over mensenhandel in het college-akkoord zal zeker niet kleurloos zijn, meer kan ik daar nu niet over zeggen. Het zal tussen ons en de andere twee partijen zeker schuren. Al zijn de verstandhoudingen goed. De Utrechtse context is seculier en progressief. De stad ligt niet in de Biblebelt. Voor de ChristenUnie is beperkte ruimte om haakse bochten te maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer