Acht apps voor smartphone voor een duurzamer leven
Wil je duurzamer leven maar weet je niet waar te beginnen? Misschien kan een app op de smartphone helpen. Op deze pagina’s acht gratis applicaties die beschikbaar zijn voor de besturingssystemen Android en iOS. Van tweedehands kleding tot de moestuin en van plasticsoep tot zwerfafval.
Kringloop: handig overzicht
Vaker dingen tweedehands kopen is een goede manier van duurzamer leven. En waar kan dat beter dan in een kringloopwinkel?
De app Kringloop biedt een handig overzicht van kringloopwinkels in Nederland. Van elke winkel zijn contactgegevens, openingstijden en foto’s te vinden. Op een kaart zie je direct welke kringloopwinkels er in de buurt zijn.
De proef op de som: Nijkerk herbergt volgens de app vier kringloopwinkels. Eén ervan is Dorcas Winkel Nijkerk, een van onze favorieten. Handig zijn de beoordelingen die een klant kan toevoegen. Zo noemt Miranda de Dorcas een „mooie, geordende winkel.” En zegt Loes: „Vooral de vrijwilligers in de winkel zijn erg aardig.”
Kortom: handige app, vooral als je op zoek bent naar een kringloopwinkel buiten je eigen dorp of stad.
Gijsbert
Plastics!: in gevecht tegen plasticsoep
Minuscule korreltjes plastic –plastic microbeads geheten– komen op allerlei manieren in het riool terecht. Zuiveringsinstallaties kunnen deze niet wegfilteren, waardoor het plastic in de natuur belandt. Gevolg: plasticsoep in zee die niet vergaat. Via zeedieren bereikt het materiaal zelfs de voedselketen en het etensbord.
Ook in verzorgingsproducten zitten vaak plastic microbeads, aldus de maker van de app Plastics!. Met de app kun je de barcode van die producten scannen. Vervolgens kun je zien of er microplastics in je shampoo, tandpasta, deodorant, geurtjes en zalfjes zitten.
Een duik in onze badkamerkast leert dat de app veel producten niet herkent. Als gebruiker kun je die toevoegen aan de database van de app. Slechts één keer geeft de app aan dat een product microplastics bevat: Palmolive Aroma Sensations. Vaker zitten er in onze verzorgingsartikelen geen microbeads. Gelukkig!
Conclusie: hoewel de app het gros van de artikelen niet herkent, maakt hij je toch bewust van de invloed van plastic op onze leefomgeving.
Gijsbert
Litterati: weg met zwerfafval
Als ik me ergens aan stoor, is het wel aan zwerfafval. Het staat lelijk, het is slecht voor het milieu. Waarom zou je afval zomaar van je afgooien en niet netjes in een vuilnisbak doen? Alles wat helpt om zwerfafval tegen te gaan, is een stapje vooruit.
Litterati is zo’n middel: een onlineproject waarbij gebruikers met een app zwerfafval in beeld brengen en opruimen. De app bestaat 2,5 jaar en inmiddels zijn er ruim 1,3 miljoen stuks afval gefotografeerd, online gezet en opgeruimd. Via een kaart kun je wereldwijd zien wie wanneer welk afval opraapte.
Even doorklikken op de kaart leert dat er in Apeldoorn, rond het RD-gebouw, geen afval is getagd. Tijd om daar verandering in te brengen. Een wandeling van tien minuten levert zeven stuks afval op. Fotograferen, taggen en publiceren op de Litterati-app is een fluitje van een cent.
Als je een app nodig hebt om enthousiast zwerfafval te gaan rapen: download Litterati. Maar je buurt zwerfafvalvrij maken kan natuurlijk ook prima zonder app.
Gijsbert
Too Good To Go: tegen voedselverspilling
Elk jaar wordt wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid, aldus de makers van de app Too Good To Go. De app wil een einde maken aan voedselverspilling. Daarom kunnen klanten via de app bij restaurants en winkels overtollig eten kopen voor een klein prijsje.
Zo is er bij de Albert Heijn aan het Willem van Noortplein in Urecht voor 3,99 euro een magic box te koop, die medewerkers vullen met „goede producten die op dat moment over zijn.” Bij zo’n box kan de inhoud van dag tot dag verschillen, afhankelijk van het aanbod. Ander voorbeeld: Vers, een saladebar in Utrecht, biedt voor 3,99 euro een magic box aan met „salades en zoetigheden.” Vandaag te koop tussen 20.00 en 21.00 uur, net voor sluitingstijd.
Mooi concept in de strijd tegen voedselverspilling. Maar wel voor eters in Utrecht, Rotterdam of Amsterdam. Op andere plekken in Nederland is er nog geen aanbod.
Gijsbert
United Wardrobe: Marktplaats voor kleding
Dit werkt verslavend. Tweedehands kleding, en ook nog eens gesorteerd op merk. De ene keer kan er binnen een merk ook gezocht worden op categorie, de andere keer weer niet. Een tijdelijke storing wellicht. Het maakt nogal uit of je zoekt naar een trui of een rugzak van een bepaald merk. Je kunt er kleding vinden van particuliere aanbieders uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Kleding bestellen in het buitenland is minder goed voor het milieu. Maar het is ook mogelijk om alleen binnen Nederland te zoeken. Wel jammer dat je niet kunt filteren op woonplaats of postcode. Dat is juist zo handig op Marktplaats. En duurzaam, doordat je het zelf kunt ophalen.
Op zoek naar een rugzak van het merk Rains, handig voor op vakantie. Al snel vind ik een prachtexemplaar en doe een bod. Maar even later zie ik nog een mooier exemplaar via Marktplaats. Ik trek mijn bod in, dat kan alleen binnen 72 uur. Nog een verschil met Marktplaats is dat er betaald wordt aan United Wardrobe, niet direct aan de verkoper. Dat maakt het wel veiliger. Je betaalt pas als je product binnen is.
Wim
Refresh GoGreen: kleine stapjes
Zet een plant in je huis, scheid je afval, douche korter, gebruik oplaadbare batterijen. Enkele tips om groener te leven die de Engelstalige app geeft in het beginnersniveau. Ik ben wel toe aan een hoger level en moet daarvoor elke week vijf uitdagingen aangaan. Nu mag ik geen wasdroger meer gebruiken, moet ik meer de natuur in trekken en biologisch afbreekbare zeep gebruiken. Zodra ik een van deze taken heb volbracht, kleurt het boompje in de app steeds groener. Grafisch ziet het er gelikt uit, maar voor mij werkt dit niet. De opdrachten zijn vaak te algemeen geformuleerd of niet realistisch. Of helemaal niet van toepassing, want een wasdroger heb ik niet.
Wim
Questionmark: veel vragen
Hoe duurzaam is het pak melk in mijn koelkast? Welk pak rijst in de supermarkt is de milieuvriendelijkste keuze? Na het scannen van de streepjescode van een product verschijnt de informatie op het scherm. Ook is het mogelijk om te zoeken binnen alle 35.000 producten. Handig als je van alle pakken koffie de gegevens op een rij wilt zien.
Een duik in de koelkast. Opvallend is dat de app vaak alleen maar aangeeft of iets gezond is of niet. Halfvolle melk is gezond, meergranencrackers redelijk gezond, al bevatten ze wel toegevoegde suikers. Quinoa van Lassie zou niet gezond zijn, maar couscous van Gwoon wel. Een onderbouwing ontbreekt. Leuk om te proberen, maar de app zou eigenlijk moeten aangeven of het product duurzaam is. En die informatie ontbreekt vaak. Al wordt er wel regelmatig een duurzamer alternatief aangeraden.
Om te weten of een product gezond is of niet heb ik geen app nodig. Als de informatie over duurzaamheid, herkomst, mensenrechten en milieu wordt uitgebreid pak ik de app er weer bij.
Wim
Makkelijke Moestuin: voor de beginner
Het idee achter de moestuinbakken van de Makkelijke Moestuin is dat iedereen kan moestuinieren, zelfs op een klein balkon. Op deze manier is een moestuin „alleen maar leuk” en komen mislukte oogsten niet meer voor. Een bijbehorende app met instructies helpt daarbij. In de mooi vormgegeven applicatie geef je aan hoe groot je bak is en wat je wilt zaaien. Meteen wordt duidelijk dat het voor basilicum nog te vroeg is. Sla zaaien is nu wel een goed idee. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de zaadjes de grond in moeten. Over zeven dagen meldt de app zich weer voor vervolgstappen. Dit kan bijna niet misgaan. Handig is de uitgebreide achtergrondinformatie bij alle groenten. Ook een zaaikalender ontbreekt niet. Een rek nodig om peulen tegen te laten groeien? Met een paar klikken heb je voor 90 euro een rek besteld. Dat doe ik toch maar niet. Ik verzin wel iets goedkopers.
Dit is een handige app voor de absolute beginner.
Wim