Onderzoek Surinaamse miljoenen duurt maanden
Het onderzoek naar een geldzending van ongeveer 19 miljoen euro die vanuit de Centrale Bank van Suriname naar Nederland was gestuurd, kan nog maanden duren. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Haarlem.
De douane legde eerder deze maand beslag op het geld, op verdenking van witwassen.
Volgens de Surinaamse Centrale Bank is dat soort geldzendingen normaal en vinden die al vijf jaar op die manier plaats. Het geld is van Surinaamse banken, die het volgens de Centrale Bank gebruiken voor het nakomen van hun internationale verplichtingen.
In Suriname merken ze de gevolgen van het Nederlandse onderzoek. Banken hebben maatregelen genomen om de risico’s op het aannemen van zwart geld te verkleinen. Zo zijn kosten voor het storten van grotere bedragen verhoogd en worden biljetten van 200 en 500 euro niet meer geaccepteerd. Ook de procedures om de herkomst van het geld te achterhalen zijn aangescherpt.
Surinaamse ondernemers zijn bang dat de economie hierdoor vastloopt en producten duurder zullen worden, zo bleek op een discussieavond van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. En dat terwijl vele Surinamers al bijna drie jaar de gevolgen van een zware financiële crisis ondervinden. Het steekt de ondernemers dat de regering en de Centrale Bank nauwelijks informatie geven over wat er precies aan de hand is.