Brussel stelt soort EU-obligatie voor
Privébeleggers zouden ‘pakketjes’ met daarin staatspapier uit alle eurolanden moeten kunnen kopen. Zo’n ‘Europese obligatie’ van schuldpapier uit negentien landen zou superveilig zijn want door de gedeelde schuld is er nagenoeg nul risico op wanbetaling. Daarom stelt de Europese Commissie voor deze nieuwe beleggingsoptie mogelijk te maken.
De zogenoemde SBBS (Sovereign Bond-Backed Securities) zullen niet door een EU-instelling worden uitgegeven. Brussel haalt alleen de bestaande wettelijke belemmeringen weg en laat de uitgifte van de SBBS over aan de marktpartijen, zoals banken.
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei in Brussel dat Nederland tot nu toe „niet veel enthousiasme” heeft voor dit soort plannen voor het gezamenlijk aangaan van schulden. De voorstellen die EU-commissaris Valdis Dombrovskis (euro) donderdagmorgen presenteerde zijn volgens hem een „gemitigeerde variant”, een afgezwakte vorm, van eerdere plannen voor eurobonds. „Ik ga ze eerst in alle rust bestuderen maar wij zijn en blijven tegen eurobonds”. Ook Duitsland is afwijzend.
De SBBS-pakketjes worden samengesteld naar het economische gewicht en de bevolkingsomvang van de negentien landen in de eurozone. De banken hoeven er geen extra kapitaalbuffers voor aan te houden. Het risico ligt volledig bij de beleggers.
Volgens Europarlementariër Esther de Lange (CDA) moet er meer werk gemaakt worden van risicoreductie bij banken en lidstaten. „De EU heeft nog altijd flinke verborgen gebreken op de balansen van banken en lidstaten. Daar doet dit voorstel niets aan. Met dit soort stappen dekken we de problemen in sommige landen toe met de stabiliteit van andere.”