Digitale Bijbel biedt kansen in moslimwereld
Wereldwijd worden steeds meer Bijbels digitaal verspreid. De groeiende onlinebeschikbaarheid maakt het Evangelie ook in islamitische landen toegankelijk. Maakt dat Bijbelbezit makkelijker voor moslims?
Bijna 355 miljoen digitale én gedrukte Bijbeluitgaven –complete Bijbels, maar ook Nieuwe Testamenten en losse evangeliën– verspreidden de Bijbelgenootschappen wereldwijd. Het gaat om ruim 38 miljoen complete Bijbels, waarvan bijna 8 miljoen exemplaren via Bijbel-apps, cd’s, dvd’s en Bijbelwebsites de lezer of luisteraar bereikten. Daarmee wordt een op de vijf van alle verspreide Bijbels gedownload, meldde United Bible Societies (UBS), overkoepelend orgaan van de 150 Bijbelgenootschappen, dinsdag in een rapport over 2017.
In Europa en het Midden-Oosten gaat dat om maar liefst 44 procent. Deels zit ’m dat in het veranderde leesgedrag waardoor meer mensen de Bijbel op hun tablet of smartphone zetten en er minder gedrukte exemplaren verkocht worden, denkt persvoorlichter Peter Siebe van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).
Maar de Bijbel bereikt ook nieuwe groepen. Zo maakt de digitale beschikbaarheid het „veel en veel gemakkelijker” om het Evangelie te delen met moslims, vertelt een zendeling in de Arabische wereld, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven. „Voorheen kon het uitdelen van fysieke exemplaren voor grote problemen zorgen. Zendelingen werden daarom regelmatig het land uitgezet.”
Vanuit bijvoorbeeld Saudi-Arabië was het daardoor bijna onmogelijk het Woord te verspreiden. „Nu kun je daar mensen wijzen op Bijbel-apps die ze dan zelf kunnen downloaden. De kans op ontdekking is veel minder groot met een app op je telefoon.”
Hoewel de toegang tot de Bijbel in veel moslimlanden daardoor niet meer is geblokkeerd, blijft de drempel om het Evangelie te lezen bestaan. „In gesprekken proberen we toe te werken naar een moment dat mensen zelf een Bijbel-app downloaden. Dat gebeurt ook heel geregeld. Moslims zijn soms nieuwsgierig of hebben een bepaalde honger naar het Woord. Tegelijk hebben zij met de paplepel ingegoten gekregen dat de Bijbel een veranderd Boek is. In hun optiek hebben zij een veel beter boek. Die drempel kan alleen de Heilige Geest wegnemen.”
Ook via sociale media delen zendelingen in gesloten landen het Evangelie. „We gebruiken bijvoorbeeld WhatsApp en Instagram om teksten of links te delen.”
Volgens Siebe van het NBG zijn er tegenwoordig ook technieken waarmee mensen de Bijbel op hun smartphones kunnen lezen terwijl ze niet of moeilijk te traceren zijn door bijvoorbeeld een geheime dienst.
Opvallend is het grote aantal van ruim 200.000 Bijbeluitgaven dat vorig jaar verspreid werd in Syrië. Sinds het uitbreken van de burgeroorlog zijn dat er zelfs meer dan 2 miljoen in het oorlogsgebied in en om Syrië en Irak. „In tijden van oorlog zoeken mensen naar steun en houvast. Hoop en troost kunnen ze putten uit de Bijbel”, zegt Siebe.