Binnenland

„Vastgoedbaas Kooistra sjoemelt”

De gemeente Amsterdam verdenkt horecaondernemer Sjoerd Kooistra ervan te sjoemelen met failliete cafés in de hoofdstad.

ANP
2 July 2004 22:26Gewijzigd op 14 November 2020 01:23
AMSTERDAM – Café Hoppe in Amsterdam: een van de vele horecagelegenheden waarover ondernemer Sjoerd Kooistra de scepter zwaait. In een vrijdag gepresenteerd rapport uit de gemeente Amsterdam echter vermoedens van fraude over de handelwijze van de onroer
AMSTERDAM – Café Hoppe in Amsterdam: een van de vele horecagelegenheden waarover ondernemer Sjoerd Kooistra de scepter zwaait. In een vrijdag gepresenteerd rapport uit de gemeente Amsterdam echter vermoedens van fraude over de handelwijze van de onroer

Dat is een van de conclusies van het onderzoek dat de gemeente Amsterdam begon naar de bekende horecaondernemer.

Aanleiding voor het onderzoek waren verhalen rond de sluiting van visrestaurant de Oesterbar op het Leidseplein. Personeel zei dat de ondernemer cafés en restaurants doelbewust op de fles liet gaan.

Plassania BV, het bedrijf van Kooistra, heeft vijftien horecazaken in de hoofdstad. Het merendeel van deze zaken ging de afgelopen jaren failliet. Het onderzoek onder leiding van het Van Traa-team laat zien dat er een patroon zit in de manier waarop de zaken van Kooistra failliet gaan. Het patroon herhaalde zich in Amsterdam en Groningen zo vaak, dat er volgens de onderzoekers sprake moet zijn van regie.

Plassania, en daarmee Kooistra, profiteert het meest van deze handelwijze en derhalve concludeert het onderzoeksteam dat hij de regie over dit alles voert. De gemeente draagt het onderzoek over aan het openbaar ministerie, de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD en uitkeringsinstantie UWV.

Verschillende horecagelegenheden gaan vaak als bundel over van de ene BV in de andere. Soms blijft een van de horecazaken, zoals bij de Oesterbar, in de leeggehaalde BV achter. De leeggehaalde BV’s gaan op een gegeven moment failliet, de nieuwe BV gaat met een schone lei verder.

Het is vooral de Belastingdienst die centen misloopt door deze handelwijze. Uit de verslagen van curatoren in vier van de faillissementen blijkt dat het om een kleine 3 miljoen euro gaat. De gemeente gaat aangevraagde vergunningen weigeren voor nieuwe zaken van Kooistra waar mogelijk faillissementsfraude in het spel is. Vergunningen die al verstrekt zijn, worden heroverwogen.

In een reactie op het rapport zegt de advocaat van Plassania dat het bedrijf zich niet kan vinden in de conclusies en aanbevelingen van de onderzoekers. In de reactie staat verder dat de onderzoekscommissie een „zeer grondig, maar eenzijdig” feitenonderzoek heeft gedaan. Volgens Plassania heeft de gemeente geprobeerd maatschappelijke gevoelens te verwoorden, die zijn ontstaan door eenzijdige en onjuiste berichtgeving in de pers. In de reactie staat verder dat Plassania graag met de gemeente en onderzoekers rond de tafel gaat zitten om tot een goede samenwerking met de gemeente te komen.

De gemeente Groningen, waar Plassania tientallen horecabedrijven heeft, liet vrijdagmiddag in een reactie weten veel belangstelling te hebben voor het Amsterdamse onderzoek. „We gaan het rapport bestuderen. We kijken of er zaken in staan die voor Groningen relevant zijn. Op grond daarvan zullen we bekijken of ook wij actie zullen ondernemen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer