Binnenland

Weer acht jaar geëist in zaak-Lusanne

Het openbaar ministerie heeft voor het gerechtshof in Leeuwarden acht jaar cel geëist tegen de 64-jarige Simon S. uit Ryptsjerk.

ANP
2 July 2004 22:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:23

De man wordt ervan verdacht in augustus 2003 de 11-jarige Lusanne van der Gun uit Oldeberkoop te hebben ontvoerd.

De rechtbank in Leeuwarden legde S. in februari vijf jaar gevangenisstraf op. De eis was toen ook acht jaar.

Zowel de ouders als Lusanne zelf eisen een schadevergoeding van elk 5000 euro van de verdachte. Het meisje fietste op maandagochtend 25 augustus in haar woonplaats naar school, toen de verdachte haar dwong met hem mee te gaan. Twee dagen later dook ze ongeschonden bij een hotel in Venlo op. De ontvoerder had tevergeefs 200.000 euro losgeld geëist van de familie van Lusanne.

Het OM ging in hoger beroep omdat het vindt dat de rechtbank in de veroordeling onvoldoende rekening heeft gehouden met de gevolgen van de ontvoering voor het 11-jarige meisje en de samenleving. Ook plaatst justitie kanttekeningen bij het feit dat de rechtbank uitgaat van een verminderde toerekeningsvatbaarheid, terwijl S. anderhalf uur na de ontvoering alweer helder van geest werd.

Volgens het OM was de ontvoering geen impulsieve daad van de verdachte. „Hij heeft erover nagedacht en besloten zijn plan tot uitvoering te brengen”, stelde advocaat-generaal T. Wiersma. Hij noemt het overigens opvallend dat de verdachte geprobeerd heeft uit het Pieter Baan Centrum (PBC) te ontsnappen. Hij zou een groepsgenoot om een wapen hebben gevraagd en een hartinfarct willen simuleren om vervolgens te kunnen ontsnappen. Simon S. ontkent dit.

Het OM vindt dat de verdachte een hoge straf moet krijgen, omdat hij Lusanne slecht heeft behandeld. S. heeft haar langdurig in de kofferbak van een auto opgesloten, haar ogen en mond afgeplakt met tape, haar geblinddoekt en ernstig bedreigd met het verhaal dat zij verkocht zou worden aan een kliniek in België, waar zieke kinderen beter gemaakt worden met behulp van organen van andere kinderen.

De verdachte komt op de raadsheren over alsof hij alleen op zichzelf gericht is, zo lieten zij gisteren doorschemeren. Ook trekt het hof zijn verhaal af en toe in twijfel. Zo is het voor hen onduidelijk of de man Lusanne wel of niet met opzet gedrogeerd heeft met slaappillen. „En ik geloof er geen barst van dat u spijt heeft”, aldus raadsheer H. Hermans. Advocaat T. van der Goot stelt dat de manier van ondervragen van de raadsheren te aanvallend is. „Het hof moet uitgaan van de onschuld van mijn cliënt”, zegt Van der Goot.

De moeder van Lusanne is vrijdag door de raadsheren als getuige gehoord. „De ontvoering van Lusanne heeft ons en onze kinderen krassen op de ziel bezorgd, die niemand ooit nog uit kan wissen”, zo verklaarde Dory van der Gun voor het gerechtshof in Leeuwarden.

Elke dag nog ondervindt het gezin Van der Gun de gevolgen van het misdrijf. „Het domineert ons dagelijks leven. Er is vooral een blijvende angst een kind te verliezen. Ook onze vier kinderen zijn banger geworden, bijvoorbeeld als het donker wordt. En de paniek slaat veel eerder toe als er een gezinslid later thuiskomt dan is afgesproken”, aldus Dory van der Gun.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer