Klachten mkb’ers over overleg met gemeenten
Ondernemers zijn niet erg te spreken over het overleg met gemeenten. Zij vinden de contacten inhoudelijk weinig gestructureerd, veel onderwerpen komen slechts op ad-hocbasis aan de orde, er wordt geen relatie gelegd tussen de diverse beleidsvelden en er is sprake van een trage besluitvorming.
Bovendien worden ondernemers naar hun mening veelal pas in een laat stadium bij de besluitvorming betrokken. Uit maandag gepubliceerd onderzoek van MKB-Nederland, de belangenbehartiger van het midden- en kleinbedrijf, blijkt dat slechts de helft van de ondernemersverenigingen tevreden is. Opvallend is dat van de ondervraagde gemeenten 80 procent positief oordeelt over het contact met het bedrijfsleven.
Gemeenten hebben wel kritiek op de versnippering van het plaatselijke bedrijfsleven en de lage organisatiegraad. Hierdoor is het moeilijk een aanspreekpunt voor alle ondernemers te vinden en is het overleg moeilijk vorm te geven en te coördineren.
Van de geënquêteerde ondernemersverenigingen is 65 procent ontevreden over de gemeentelijke dienstverlening. Het gaat dan met name over de wijze waarop gemeentelijke wet- en regelgeving is geregeld. Dit uit zich in de wijze waarop procedures verlopen (traagheid), onduidelijkheid in vergunningverlening, het moeizaam vinden van de juiste contactpersoon of het juiste loket, gebrekkige afstemming met andere gemeentelijke afdelingen en beperkte terugkoppeling na klachten over een procedure.
Slechts een klein deel van de ondernemers (15 procent) heeft ervaring met de eenloketfunctie van gemeenten voor informatie over procedures rond vergunningverlening. Gezien echter de uitermate positieve reacties van deze ondernemers, beveelt MKB-Nederland gemeenten aan zo’n loket op te zetten.
Uit het onderzoek blijkt dat zowel ondernemers als gemeenten zijn gebaat bij een gezamenlijk vastgestelde economische nota. Hierin zijn de economische perspectieven vastgelegd en geven partijen duidelijk aan waar naartoe wordt gewerkt en hoe onderlinge afspraken en taakverdelingen liggen. Een dergelijk economisch perspectief werkt structurerend en dwingt gemeenten én ondernemers doelstellingen te verwezenlijken en bij te stellen.
MKB-Nederland beveelt lokale ondernemersverenigingen aan in gemeenten waar geen gezamenlijk economisch beleid wordt gevoerd, zelf initiatief te nemen. De werkgeversclub is verheugd dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in haar ”Handreiking gemeentelijk economisch beleid” een soortgelijke aanbeveling richting gemeenten doet.
„Goede bereikbaarheid en toegankelijkheid is voor ondernemers essentieel bij het functioneren van het bedrijf. Dit vraagt een gemeentelijk verkeers- en vervoersbeleid dat rekening houdt met de economische belangen van het mkb”, stelt MKB-Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat 65 procent van de ondernemers op bedrijventerreinen en kantorenlocaties ontevreden is over de bereikbaarheid per openbaar vervoer. Het gaat dan met name om onvoldoende vervoer in de spits, slechte bereikbaarheid buiten kantooruren, te lage vervoersfrequentie en geen vervoer op maat.
Opvallend vindt MKB-Nederland dat veiligheid bij de overlegonderwerpen tussen gemeenten en ondernemersverenigingen niet wordt genoemd. „Dit, terwijl veel gemeenten het tot speerpunt van beleid hebben gemaakt en ondernemers steeds vaker met criminaliteit worden geconfronteerd. Wellicht is dit te verklaren doordat overleg veelal plaatsvindt met wethouders en de burgemeester de eerstverantwoordelijke is voor veiligheid.”
Daar waar ondernemers wel ervaring hebben met veiligheidsplannen van de gemeente en samenwerken op dit terrein, zijn zij vol lof over de inzet van gemeenten.