Uganda herstelt vliegveld na reddingsoperatie 1976
De Ugandese regering wil het vliegveld van de stad Entebbe herbouwen, 28 jaar nadat het gedeeltelijk werd verwoest tijdens een aanval van Israëlische commando’s. Dat meldde de luchtvaartautoriteit van de Ugandese overheid vrijdag. In 1976 bevrijdden Israëlische commando’s meer dan honderd gijzelaars die door terroristen werden vastgehouden op het vliegveld.
De in 1976 verwoeste terminal en verkeerstoren zullen worden herbouwd en als monument dienst doen. Daarnaast zal een nieuwe terminal worden gebouwd om het vlakbij gelegen internationale vliegveld te ontlasten.
In juni 1976 werd een vliegtuig van Air France gekaapt door terroristen van het Palestijnse Volksbevrijdingsfront en de Duitse Rote Armee Fraktion. De kapers dwongen het vliegtuig koers te zetten naar Entebbe, waar het toestel aan de grond werd gezet. De inzittenden van het vliegtuig waren bijna allemaal Israëli’s. De kapers dreigden het toestel inclusief inzittenden op te blazen indien niet aan hun eisen werd voldaan. De kapers werden gesteund door het leger van de toenmalige Ugandese dictator Idi Amin.
Israël besloot een gewaagde reddingspoging te ondernemen, codenaam ’Operatie Thunderbolt’ . Op 4 juli landde een drietal Hercules–transportvliegtuigen op de luchthaven van Entebbe, met tweehonderd Israëlische commando’s aan boord. De eenheid, onder leiding van Yonatan Netanyahu, de broer van de latere president en huidige minister van financiën Benjamin Netanyahu, bestormde vervolgens de luchthaven. De zeven gijzelnemers werden in het 35 minuten durende gevecht gedood, evenals twintig Ugandese soldaten. Ook Netanyahu en drie gijzelaars overleefden de actie niet. De overige gijzelaars konden worden gered.