’Saddam liet tijdens verhoren weinig los’
De Iraakse ex–president Saddam Hussein heeft tijdens zijn gevangenschap maar weinig verteld tegen de Amerikanen die hem verhoorden. Wel sprak hij over de Iraakse invasie van Koeweit. Dat heeft The New York Times vrijdag geschreven, op gezag van Amerikaanse functionarissen die betrokken waren bij Saddams gevangenschap.
De coalitiemacht heeft Saddam na zijn arrestatie zeven maanden gevangengehouden. De dictator heeft in die tijd nauwelijks iets gezegd over het Iraakse wapenprogramma of over de onlusten in Irak na zijn val. „Er kwam maar weinig uit, eigenlijk niets", aldus een voormalige hoge medewerker van de coalitiemacht.
Wel verbaasde Saddam zijn verhoorders door te melden dat hij destijds Koeweit was binnengevallen om zijn leger bezig te houden. Ook vertelde hij dat zijn zoon Uday ooit iemand had doodgeslagen, omdat die de muziek te hard had gezet. Om zijn zoon een lesje te leren, had Saddam hem een tijdje eenzaam laten opsluiten.
De Iraakse rechter Salem Chalabi plaatste Saddam woensdag onder voorarrest, zodat hij niet langer krijgsgevangene van de Amerikanen is. Ondanks de overdracht in juridische zin blijft de ex–dictator fysiek wel in handen van de Amerikanen.
In The New York Times stelt een anonieme Amerikaanse functionaris dat de coalitiemacht er in Irak niet in is geslaagd het aantal fanatieke Saddam–aanhangers te reduceren. Volgens de bron bleef het aantal opstandelingen constant tussen de 4000 en 5000. Dat zou betekenen dat elke gedode of gearresteerde Saddam–aanhanger is vervangen door een ’nieuwe’.
De krant haalt ook nog een rapport aan van een Amerikaanse generaal over het misbruik van gevangenen in de Abu Ghraib–gevangenis nabij Bagdad. Deze Paul Mikolashek wijt het massale misbruik dat dit voorjaar aan het licht kwam aan slecht getrainde gevangenismedewerkers en verhoorders, slechte leiding, overvolle cellen en gebrekkige medische voorzieningen. Het rapport is gemaakt door een team van militaire deskundigen en is nog niet openbaar. Volgens analisten maken de opstellers geen gewag van systematisch misbruik en zullen dus ook een hoge Amerikaanse legerofficieren in het beklaagdenbankje komen.