KPN maakt begin met umts-diensten
KPN biedt vanaf 15 juli umts-diensten aan. Als eerste kunnen gebruikers van een laptop profiteren van een snelle internetverbinding. In september komen de andere consumenten aan de beurt.
Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. Over twee weken kunnen gebruikers van draagbare computers al voor een vast bedrag van 75 euro per maand onbeperkt gebruikmaken van umts/gprs. Zij moeten dan wel voor de prijs van 185 euro een zogenaamde ”connect card” aanschaffen.
De mobiele toegang tot internet of het bedrijfsnetwerk via umts werkt ruim zes keer sneller dan het bestaande gprs-netwerk. De dienst is vooralsnog voor 30 procent van de bevolking beschikbaar. Het gaat om vijftig woonplaatsen, waarvan het grootste deel in de Randstad ligt. Verder is er dekking langs de belangrijkste autosnelwegen en een aantal spoorwegen.
Als de computer of mobiele telefoon geen umts-signaal opvangt, wordt automatisch overgeschakeld naar het huidige gprs-netwerk. Ook het gebruik van wifi-verbindingen in kantoorpanden en op zogenoemde ”hotspots” op publieke locaties wordt geïntegreerd. Daarmee is de integratie van gprs, umts en wifi een feit. Iedereen die beschikt over de umts-kaart kan gebruikmaken van de 250 wifi-plekken in Nederland en meer dan 3500 in het buitenland.
„Het systeem zoekt zelf de beste verbinding en schakelt naadloos over”, aldus commercieel directeur M. Visser van KPN Mobiel Nederland. Volgens hem stonden het bedieningsgemak en het inzicht in de kosten -op ieder moment kan de gebruiker zien hoeveel hij of zij moet betalen- voorop bij het ontwikkelen van de umts-diensten. Eind dit jaar zal umts voor 40 procent van de bevolking beschikbaar zijn. Daarna wordt, afhankelijk van de ervaringen, het draadloze netwerk via umts-masten verder over Nederland verspreid.
KPN begint na de vakantieperiode ook met diensten voor de overige consumenten. In die maand brengt het telecombedrijf voor hen de eerste umts-telefoontoestellen, een SonyEricsson en een Samsung, op de markt. Bij de diensten voor particulieren gaat het vooral om videogesprekken tussen mobieltjes onderling en tussen de draadloze telefoon en internet op de pc. Voor de consument komen er verschillende databundels. Hoe groter de bundel, des te lager het tarief.
KPN is niet de eerste die in ons land met umts-diensten komt. Die eer eiste Vodafone voor zich op. Dat bedrijf maakte dinsdag bekend de prijzen te verlagen, zodat ook in de umts-sector een prijzenslag om de consument lijkt te zijn begonnen.
„Wij geloven in een wereld waarin draadloos werken gewoon is. Meer en meer bestaat de behoefte om permanent on line te zijn, via een koperdraadje of door de lucht”, zegt C. van den Heijkant, algemeen directeur van KPN Mobiel Nederland. Of permanent kunnen internetten nodig is om gelukkig te zijn? „Dat weet ik niet, maar de behoefte is er.”
KPN kan de investeringen in umts-licenties volgens hem terugverdienen; niet de bijna 9 miljard euro die ze in 2000 gekost hebben, maar wel de 4 miljard euro waarvoor ze nu bij het telecombedrijf in de boeken staan.
KPN gaf in 2000 bijna 9 miljard euro uit aan het verwerven van de umts-licenties in een tijd dat de telecombedrijven vochten om die vergunningen. Later bleek umts echter niet de kip met de gouden eieren te zijn. KPN moest fors afschrijven op de licenties. Nu staan deze bezittingen voor 4 miljard euro in de boeken, waarvan 3,2 miljard euro voor de Duitse licentie, 711 miljoen voor de Nederlandse en 73 miljoen euro voor de Belgische. Daarnaast wordt er nog eens voor 1,4 miljard euro geïnvesteerd in de aanleg van het umts-netwerk in drie landen. In Nederland koste dat 200 miljoen.
Van den Heijkant wil geen concrete verwachtingen uitspreken over het aantal umts-klanten. „Dat zal geen enkele telecomaanbieder op dit moment doen.” Hij verwacht wel „een gestage groei van het aantal gebruikers.”