Buitenland

Britse oud-strijders beginnen proces tegen Defensie

Ongeveer 260 Britse oorlogsveteranen die lijden aan het post-traumatisch stress-syndroom zijn een proces begonnen tegen het Britse ministerie van Defensie. Zij beschuldigen dat van medische nalatigheid en eisen een schadevergoeding. Dat heeft de BBC maandag gemeld.

ANP
4 March 2002 15:54Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

De ex-militairen hebben meegedaan aan de oorlog in de Golf in 1991, in Bosnië, de Falklands in 1982 of het conflict in Noord-Ierland. Ze zeggen dat hun symptomen niet zijn herkend of verzorgd in hun diensttijd. Ook zouden ze nooit zijn gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van hun rol in het leger, noch voor het bestaan van het post-traumatische stress-syndroom (PTSS). Allen zeggen dat emotioneel schokkende ervaringen hun sporen hebben nagelaten. De stress belet velen nog steeds te werken.

Het PTSS heeft in Groot-Brittannië een groot aantal slachtoffers gemaakt. Volgens de laatste cijfers hebben 264 Falkland-veteranen zelfmoord gepleegd. Dat zijn er negen meer dan er in de strijd zelf om het leven kwamen. Behalve zelfmoord komen ook problemen als alcoholverslaving, nachtmerries en depressiviteit veel voor onder getraumatiseerde oud-strijders. De verschijnselen kunnen zich weken of zelfs maanden na een schok nog ontwikkelen.

Het ministerie van Defensie erkent dat sommige leden van de gewapende troepen tijdens hun carrière blootgesteld kunnen zijn aan traumatiserende ervaringen en daardoor aan stress zouden kunnen lijden. Volgens een woordvoerder houdt dat echter niet per se in dat het ministerie nalatig is geweest of dat iemand schadevergoeding kan krijgen. Het is volgens het ministerie wel mogelijk dat de rechter de klachten van sommigen gegrond zal verklaren.

Als de Britse regering de zaak verliest, moet mogelijk 500 miljoen pond (ongeveer 800 miljoen euro) aan schadevergoedingen worden uitgekeerd. Er zouden nog 1600 voormalige strijders van plan zijn om een zaak te beginnen, afhankelijk van de uitkomst van het proces dat maandag is begonnen. Dat gaat naar schatting vijf maanden duren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer