Economie

Herstel pensioenfondsen komt knarsend tot stilstand

De economie draait als een tierelier, maar het herstel van de grote Nederlandse pensioenfondsen is het afgelopen kwartaal knarsend tot stilstand gekomen.

Redactie economie
19 April 2018 08:28Gewijzigd op 16 November 2020 13:04
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

De vijf grootste bedrijfstakfondsen meldden donderdag dat door dalende beurskoersen hun financiële positie is verslechterd. Het gevolg is dat de verhoging van het pensioen van veel Nederlanders voorlopig uitblijft. En dat baart nogal wat mensen zorgen.

Wat heet. Woensdag werd het bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank (DNB) tijdelijk bezet door zo’n 200 boze leden van vakbond FNV. Met de actie wilden ze hun onvrede uiten over het feit dat veel pensioenen in Nederland al jaren niet meer zijn verhoogd. Dat lijkt er, met de nieuwe cijfers van donderdag, ook voorlopig niet van te komen. Kortingen zijn zelfs niet uitgesloten.

De dalende beurskoersen lieten miljarden euro’s aan waarde verdampen in de beleggingen van de verschillende fondsen.

Boosdoener is vooral het zogeheten rentespook dat wereldwijd op de beursvloeren rondwaarde. Beleggers maakten zich erg druk over de stijgende inflatie en de mogelijke gevolgen hiervan voor het rentebeleid van centrale banken. De Amerikaanse president Trump zorgde voor extra onrust toen hij importheffingen aankondigde en een handelsoorlog leek te ontketenen.

„Na vijf kwartalen met stijgende dekkingsgraden treedt er voor het eerst een kentering op”, constateert voorzitter Corien Wortmann-Kool van ambtenarenfonds ABP. De graadmeter die aangeeft in hoeverre een fonds aan al zijn verplichtingen kan voldoen, zakte bij ABP van ruim 104 procent eind vorig jaar naar 103 procent.

Daarmee blijft de boodschap aan deelnemers van Nederlands grootste pensioenfonds ongewijzigd. „We verwachten de komende vijf jaar de pensioenen niet of nauwelijks te kunnen verhogen. De kans op verlaging van de pensioenen is voor de korte termijn heel klein, maar blijft voor de middellange termijn aanwezig.”

Bij zorgfonds PFZW viel de dekkingsgraad terug tot iets onder de 100 procent. Als de graadmeter van het fonds tot en met eind 2020 onder de minimaal vereiste grens van ruim 104 procent blijft, moeten de pensioenen worden verlaagd.

Metaalfondsen PME en PMT gingen met hun dekkingsgraad omlaag naar iets meer dan 100 en 101,5 procent. Ook hier is indexering voorlopig niet aan de orde.

BpfBOUW zag zijn financiële positie ook wat verslechteren, maar dit fonds staat er met een score van ruim 117 procent wel een stuk beter voor. BpfBOUW heeft de uitkeringen aan gepensioneerde deelnemers met ingang van dit jaar al iets opgeschroefd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer