Alcoholgebruik onder jonge scholieren stijgt
UTRECHT (ANP) - Het alcoholgebruik onder jonge scholieren van soms pas elf of twaalf jaar oud neemt schrikbarend toe. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut. Meisjes doen net zo hard mee als jongens. Daarentegen raakt roken onder jongeren uit.plattekst (u15,1,0(Sinds 1984 doet het instituut in Utrecht elke vier jaar onderzoek onder ruim 10.000 scholieren tussen tien en achttien jaar naar drinken, roken, blowen en gokken. Het rapport Jeugd en riskant gedrag is vandaag uitgekomen.
Het drankgebruik nam in 2003 toe, vooral onder meisjes. Had in 1999 nog 38 procent van de jonge meiden ooit alcohol op, in 2003 was dat 68 procent. Veel scholieren mogen thuis alcohol drinken. Van de twaalfjarigen zegt bijna de helft (46 procent) dat hun ouders er geen bezwaar tegen hebben als ze thuis wel eens zouden willen drinken.
Dronkenschap onder jongens kwam minder voor, maar onder meisjes nam het juist toe. Voor het eerst sinds 1988 zeiden evenveel jongens als meisjes (21 procent) dat ze in de maand voor de peiling zat waren geweest. Jongens drinken wel veel vaker en meer per avond. Ruim 40 procent van de jongens die in het weekeinde drinken, slaat vijf glazen achterover, en de helft daarvan drinkt elf glazen of meer. Dat zijn vooral lager opgeleiden (op vmbo-niveau).
Volgens het Trimbos-instituut drinken Nederlandse scholieren het meest en scholieren met een Marokkaanse achtergrond het minst.
Daarentegen is het roken voor het eerst sinds 1988 onder scholieren, en dan vooral onder jongens, afgenomen. In 1999 rookte 13 procent nog dagelijks, in 2003 was dat nog maar 9 procent. Hierbij geldt evenzeer dat meer leerlingen roken naarmate het schooltype lager is.
Het roken van drugs stabiliseert zich verder. Het cannabisgebruik lag in 2003 duidelijk lager dan midden jaren negentig. Het verschil tussen jongens en meisjes wordt steeds kleiner. Jongens roken per keer wel meer joints en schaffen die zelf aan, terwijl meisjes ze meestal aangeboden krijgen.
De in 1999 begonnen daling in het gebruik van xtc, cocaïne, amfetamine en paddo’s lijkt zich in lichte mate door te zetten, aldus het rapport. Xtc (1,2 procent) is de meest gebruikte harddrug.
Ruim een op de tien scholieren (11 procent) besteedde een deel van zijn geld aan gokkasten of een fruitautomaat. Krasloten zakten in populariteit van 8 naar 6 procent. In beide gevallen ging het weer vooral om vmbo’ers.