Binnenland

VVD wil infrafonds voor aanleg wegen

De VVD wil een flink deel van de wegenbelasting in een zogeheten infrafonds stoppen. Dat geld moet vervolgens worden gebruikt voor de aanleg van nieuwe wegen. Een kamermeerderheid van CDA en PvdA steunt het VVD-plan.

Redactie politiek
30 June 2004 09:21Gewijzigd op 14 November 2020 01:22

VVD-kamerlid Hofstra deed zijn voorstel woensdag in het kamerdebat over de Nota Mobiliteit.

Het infrafonds geldt als voorloper van de kilometerheffing, lichtte Hofstra gisteren toe in het NOS Journaal. Die heffing moet ook worden gebruikt voor filebestrijding, vindt hij. In dat geval zijn automobilisten volgens hem eerder geneigd meer geld te betalen.

PvdA-kamerlid Dijksma steunt het plan. „De VVD haalt minister Peijs van Verkeer met dit voorstel links in”, aldus Dijksma. Ze verwijt Peijs gebrek aan lef om iets te gaan doen aan het beprijzen van autorijden, bijvoorbeeld in de vorm van een kilometerheffing.

De bewindsvrouw luistert nog te veel naar het CDA, vindt de sociaal-democrate. Die partij stelt dat mensen eerst moeten kunnen doorrijden voordat er over beprijzen kan worden gepraat. De PvdA vindt dat het hoog tijd wordt voor beprijzing, omdat het aanleggen van extra wegen anders niet veel helpt.

Een kilometerheffing, gedifferentieerd naar tijd en plaats, zou op warme steun van de SGP kunnen rekenen. „Dat is een adequate wijze om de kosten die aan mobiliteit zijn verbonden, door te rekenen”, aldus Van der Staaij. Hij vindt dat de minister woensdag in het debat uitsluitsel moet geven over de vraag of zo’n kilometerheffing er komt.

De SGP hoopt dat Peijs de „huidige, welhaast absolute mobiliteitsvrijheid” ter discussie durft te stellen. „Mobiliteit is geen absoluut recht”, vindt Van der Staaij. De burger erkent dit volgens hem ook. Die wil namelijk mobiel zijn, maar heeft ook behoefte aan een leefbare, schone en veilige omgeving. De PvdA wil ook dat meer aandacht komt voor verbetering van de leefomgeving. Dat kan bijvoorbeeld door op snelwegen meer 80-kilometerzones in te stellen. Daarmee worden in bewoonde gebieden de geluidsoverlast en de uitstoot van vervuilende stoffen teruggedrongen.

PvdA en SGP partijen steunen het plan van Peijs om lagere overheden meer taken te geven. Tegelijkertijd moet de minister hun dan ook de financiële middelen daarvoor ter beschikking stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer