Kerk & religie

„Reformatie maakte van kerk geen sekte”

Voor het eerst sinds haar officiële erkenning in 1995 heeft de Presbyteriaans-Gereformeerde Kerk van Ecuador (IRPE) zich naar buiten toe gepresenteerd met haar belijdenis, de Westminster Confessie. Zij deed dit met een conferentie in Quito op Allerzielen, vrijdag 2 november, een officiële vrije dag in het overwegend rooms-katholieke Ecuador.

Van onze kerkredactie
5 November 2001 08:29Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

„De verwijsteksten bij de Westminster Confessie en de bijbehorende catechismussen maken één ding overduidelijk: de opstellers moeten hier vele uren van studie, analyse en serieuze overdenking van het Woord van God aan hebben besteed.” Dat betoogde de IRPE-predikant Ramiro Araujo in zijn lezing over ontstaan en inhoud van de Westminster Confessie.

„Nu in onze dagen de kerk des Heeren veelvuldig wordt bedreigd door oude ketterijen in een nieuwe vermomming, kunnen en moeten wij ons voordeel doen met de ervaring en de kennis die hun weerslag hebben gevonden in deze waardevolle documenten”, aldus de predikant.

Kandidaat Ivan Ayala, nu nog ouderling in de IRPE, bakende het calvinisme af ten opzichte van de arminiaanse leer. Vanuit de Schrift toonde hij het bijbelse fundament aan van de vijf leerstellingen die typerend zijn voor het calvinisme: de totale verdorvenheid van de mens, de onvoorwaardelijke verkiezing, de particulariteit van de verzoening, de onweerstaanbaarheid van de genade, en de volharding der heiligen.

Geen sekte
Eerder op de dag had de Nederlandse evangelist J. H. van Doleweerd erop gewezen dat de 16e-eeuwse Reformatie de kerk van Christus niet veranderde in een sekte. „In ons land, waar het christendom zo’n gemêleerd beeld vertoont, moeten de bijbelse leer en de zeer praktische consequenties die de reformatoren daaruit trokken, ons dan ook behoeden voor drie valkuilen. Dat zijn: een emotioneel christendom dat nauwelijks beseft wat het gelooft; een academisch christendom waarin men persoonlijke bijbelstudie dreigt na te laten als er geen geleerde „protestantse priester” bij is; en een verkeerd fanatisme: de leer van vrije genade werpt de mens niet terug op zijn eigen inspanningen, maar onderstreept onze totale afhankelijkheid van God en drijft uit tot het gebed.” Van Doleweerd werkt namens de Zending van de Gereformeerde Gemeenten (ZGG) samen met de IRPE.

De conferentie in Quito was belegd ter gelegenheid van het feit dat de IRPE dit voorjaar met steun van de ZGG een nieuwe Spaanse vertaling van de Westminster Confessie uitgaf. Ongeveer 200 ambtsdragers en gemeenteleden van de kerk, maar ook genodigden uit andere protestantse kerken en uit pinkstergemeenten hadden zich ingeschreven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer