Ingetogen reacties op machtsoverdracht Irak
In Europese landen voerden gisteren ingetogen maar positieve reacties op de soevereiniteitsoverdacht in Irak de boventoon.
Berlijn betitelde de overdracht als „een belangrijke stap in de richting van de terugkeer in de familie van onafhankelijke staten”, aldus een woordvoerster van bondskanselier Schröder. De regeringsleider zond zijn felicitaties aan de nieuwe Iraakse premier Allawi.
De Franse president Chirac reageerde terughoudend. Hij heeft de overdracht „voor kennisgeving aangenomen”, aldus zijn woordvoerster. „De overdracht van de soevereiniteit is een langverwacht, belangrijk evenement. Het is een stap in het politieke proces dat loopt tot 2005”, verklaarde Catherine Colonna. „Andere stappen moeten volgen en Frankrijk wenst de interim-regering en het Iraakse volk succes.”
De Europese Commissie sprak in positievere bewoordingen over de machtsoverdracht. „Het is een belangrijke ontwikkeling. We hopen dat de volgende generatie Irakezen deze datum zal zien als het moment waarop ze werd verenigd en begonnen is met de samenwerking om de nalatenschap van decennia van conflicten en autoritair handelen achter zich te laten”, aldus een woordvoerder van de Commissie.
Moskou hield zich op de vlakte. Plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Fedotov zei dat zijn land openstaat voor het leggen van nieuwe contacten met de nieuwe Iraakse regering. Peking feliciteerde de Iraakse bevolking en riep de Verenigde Naties op een grote rol te spelen in het stabiliseren van het door geweld verscheurde land.
„Het Iraakse volk heeft zijn land terug”, zei de Amerikaanse president George Bush in een reactie op de vervroegde machtsoverdracht in Irak.
Koning Abdullah II van Jordanië stuurde de Iraakse interim-regering een boodschap waarin hij de machtsoverdracht een „mijlpaal in de geschiedenis van Irak” noemde. De premier van Koeweit, sjeik Sabah al-Ahmed al-Sabah, stuurde een gelukstelegram aan de Iraakse interim-president, Ghazi al-Yawer. Hij sprak daarin de hoop uit dat de machtsoverdracht de basis zal leggen voor veiligheid en stabiliteit.
De nieuwe ambassadeur van de VS in Irak, John Negroponte, is gisteren aangekomen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij is na het vertrek van intussen ex-bewindvoerder Bremer de hoogste vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering in het Arabische land.
Het plan om in Irak een nieuwe vlag te introduceren lijkt van de baan.
Minister Bot (Buitenlandse Zaken) heeft de nieuwe premier Allawi van Irak uitgenodigd voor een bezoek aan de Europese Unie. De minister hoopt Allawi 12 of 13 juli in Brussel te verwelkomen bij een vergadering van buitenlandministers van EU-landen. Nederland is dan voorzitter van de Europese Unie.