Binnenland

Grofwild moet ruimte krijgen op Veluwe

Reeën, edel- en damherten en wilde zwijnen moeten veel meer ruimte krijgen om op de Veluwe natuurlijker te kunnen leven. De moeflons mogen op twee plekken blijven voortbestaan. Het blafhert ofwel de muntjak, die de laatste jaren ook op de Veluwe is gesignaleerd, is illegaal uitgezet en dient te worden uitgeroeid.

ANP
29 June 2004 08:07Gewijzigd op 14 November 2020 01:22

Dat staat in de Grofwildvisie die natuur- en wildbeheerders op de Veluwe maandag hebben gepresenteerd. Het rapport is gemaakt in opdracht van onder andere Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het ministerie van Defensie, Kroondomein Het Loo en Nationaal Park De Hoge Veluwe.

De terreineigenaren pleiten voor een groot aantal verkeersmaatregelen. Volgens hen is jacht noodzakelijk om de wildstand op het gewenste niveau te houden.

De Veluwe is het enige aaneengesloten natuurgebied van formaat in Nederland waar grofwild vrij kan leven. De dieren leven echter nogal onnatuurlijk. Zo komt het voedselaanbod van de Veluwe overeen met de natuurlijke winterhabitat. Daarom is bijvoeding nodig. Ook zijn de leefgebieden te klein en te versnipperd, waardoor de dieren niet hun natuurlijke gedrag inclusief paren, vechten en sterven vertonen. In de grote leefgebieden is het wild bovendien nauwelijks zichtbaar.

Reeën, edelherten en wilde zwijnen komen van nature op de Veluwe voor. Op dit moment tellen de beheerders in het voorjaar op de Veluwe ongeveer 4300 reeën. Er zijn ongeveer 1350 edelherten, maar de verwachting is dat hun aantal zal toenemen door het leefgebied te vergroten. Dat zou ten koste van reeën kunnen gaan, zodat beperkt afschot nodig is. Het aantal wilde zwijnen is de laatste jaren toegenomen tot circa 2300. Volgens de wildbeheerders is een voorjaarsstand van 2500 wilde zwijnen maximaal.

Het damhert is door de Romeinen in Nederland ingevoerd, maar staat ondertussen op de lijst van Nederlandse beschermde diersoorten. Er leven ongeveer 400 dieren op de Veluwe. Hun aantal zal naar verwachting flink groeien door uitbreiding van het leefgebied. Ook de circa 250 moeflons zijn ingevoerd. Zij komen maar op twee plekken op de Veluwe voor. De terreinbeheerders willen niet dat deze exoten zich naar andere bosgebieden verplaatsen.

Muntjaks worden sinds een jaar of vijf op de Veluwe en elders gezien. Het roodbruine, agressieve minihert met slagtandachtige hoektanden is uit Engeland gekomen, waar deze beesten uit een dierentuin ontsnapten. Hoeveel blafherten ondertussen op de Veluwe wonen is niet precies bekend. De muntjak is een concurrent van het ree en zal dit dier gaan overheersen. Om die reden willen de natuurbeheerders het blafhert elimineren, zo staat in het rapport.

De Grofwildvisie is maandagavond aangeboden aan de provincie Gelderland, die samen met diverse ministeries van de Veluwe in 2010 een aaneengesloten natuurgebied wil maken. De terreinbeheerders zouden graag meer ecoducten en minder wildrasters zien. Ook stellen zij voor lokale wegen en zandwegen helemaal af te sluiten. Belangrijke lokale wegen zouden tussen 18.00 en 08.00 uur dicht moeten gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer