Binnenland

De rode ayatollah

Ayatollah

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Addy de Jong, Jan van Klinken
28 June 2004 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 01:22
…in schaduwkabinet…
…in schaduwkabinet…

SP-leider Marijnissen, ook wel de rode ayatollah genoemd, wil een gezamenlijk front vormen tegen het kabinet-Balkenende. Als het aan hem ligt, komt er snel een links schaduwkabinet, zo onthult de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Het kabinet heeft een opmerkelijke samenstelling, want behalve PvdA en GroenLinks mag ook de ChristenUnie aanschuiven. Die partij heeft Marijnissens hart gestolen. Die brengt namelijk „de sjeu in de politiek”, meer dan de veel grotere broer, het CDA.

Ook de jeugdige CU-achterban kan bij de SP-leider een potje breken. „Ik was laatst bij de EO-jongerendag”, verklaart hij zich nader. „Je weet niet wat je meemaakt! 32.000 van die kids in het Gelredome. Keiharde rockmuziek! Ze stemmen allemaal ChristenUnie, maar ze hebben toch heel veel waardering voor de SP.”

Waarom de ChristenUnie mag meedoen in dit schaduwkabinet? Simpel. „Ik kan het ontzettend goed met André Rouvoet vinden. Die jongen is goed bezig. Er zijn verschillen, maar we zijn het vaak inhoudelijk eens.”

Marijnissen stelt wel een belangrijke voorwaarde: hij wil zelf de scepter zwaaien. Zo krijgt het begrip ”schaduwkabinet” een nieuwe betekenis. Iedereen mag van Marijnissen meedoen, als je maar bereid bent in zijn schaduw te staan.

Scan

De tijd dat de portier van de Tweede Kamer met een amicaal gebaar misleid kon worden, ligt ver achter ons. De beveiliging van het kamergebouw is in de loop der jaren steeds strenger geworden. Toch kan een beetje activist die de boel op stelten wil zetten, nog steeds onopgemerkt naar binnen dringen. Nog gemakkelijker is het om als bezoeker een spandoek mee naar binnen te smokkelen en dat op de publieke tribune uit te rollen. Dat is dan ook al vele malen gebeurd.

Met de allernieuwste apparatuur wordt dat smokkelen echter steeds lastiger. Er is nu op proef een supermoderne 3D-scanner in gebruik genomen. Het ding staat bij een van de ingangen.

De Tweede Kamer is de eerste openbare instelling waar het apparaat wordt getest. Het is een heel gevaarte, dat al is vergeleken met een paskamer. Het verschil is wel dat het aan twee kanten open is. Het apparaat maakt een zogeheten holografische scan. Dat houdt in dat alles wat iemand bij zich heeft, zichtbaar wordt gemaakt.

De scanapparaten die nu vooral bij rechtbanken worden gebruikt, signaleren alleen metalen voorwerpen. Maar de 3D-scanner kan veel meer. Dat ding ontgaat werkelijk niets, zelfs geen kneedbommen.

Ook de kamerleden zelf moeten de scanner passeren. Met het oog daarop heeft een grapjas al geopperd het apparaat te voorzien van een leugendetector.

JvK

Braadworst

Het VVD-kamerlid Oplaat zat erop te wachten: kritiek vanuit de linkse partijen op de zogeheten parlementaire barbecue. „De enige vraag is: zou het dit jaar de SP of GroenLinks zijn die ermee op de proppen komt?” De parlementaire barbecue is een etentje in de vorm van een lopend buffet, georganiseerd en betaald door het Productschap voor Vee en Vlees (PVV). Locatie: perscentrum Nieuwspoort. Doel: het op feestelijke wijze afsluiten van het parlementaire jaar en het op informele wijze met elkaar in contact brengen van landbouwmensen, kamerleden en journalisten.

SP-kamerlid Kant gruwt van dit „dubieus fêteren van kamerleden.” Ze is er zeker van dat geen van haar fractiegenoten er de afgelopen jaren geweest is. „Of hij moet hopeloos verdwaald zijn geweest.”

Wat haar vooral steekt, is dat het fenomeen aangeduid wordt als parlementaire barbecue. „Het is een barbecue van de bio-industrie.” Omdat het PVV niet van zins is de naam van het festijn te veranderen, zal Kant morgen in de Kamer voorstellen deze jaarlijkse traditie af te schaffen.

Oplaat lacht daarom. „Laat mensen toch lekker genieten van een braadworstje. Vorige week was ik in Duitsland. Daar sluit men het parlementaire jaar af met een Sommerfest. Geheel gefinancierd door het biermerk Hasseröder. Datzelfde biermerk heeft in de Bondsdag voor 1 miljoen euro een bar laten aanbrengen. Zelfs daar zie ik geen kwaad in. En bovendien: ook de Dierenbescherming nodigt soms kamerleden uit op een etentje. Over die dingen moet je niet zo kleinzerig doen.”

Burke

De conservatieve Edmund Burke Stichting had vorige week minister Hoogervorst van Volksgezondheid gestrikt om een studie in ontvangst te nemen over de manier waarop burgers in diverse Europese landen aankijken tegen de gezondheidszorg in hun land. De bewindsman had blijkbaar zin in de ontmoeting met de conservatieven, want zowel aan het begin als aan het eind van zijn speech bracht hij Burke ter sprake.

Aan het begin memoreerde Hoogervorst een toespraak die de conservatieve aartsvader in 1775 hield. In het Britse Lagerhuis vroeg hij om meer begrip van de Engelse regering voor de vrijheidsdrang van de Amerikaanse kolonie. Volgens Hoogervorst een mooie speech, maar toen Burke na ruim drie uur was uitgesproken, was de helft van de aanwezigen in slaap gevallen en werd de door hem ingediende resolutie met 270 tegen 78 stemmen verworpen. „Ik kan in elk geval van hem leren dat je speeches nooit te lang moeten zijn”, aldus de bewindsman.

Aan het eind van zijn -niet al te lange- toespraak concludeerde Hoogervorst dat Nederlanders „een tamelijk conservatief volk zijn. Dat lijkt me voor de Edmund Burke Stichting een prettige gedachte.” De vele conservatieve aanwezigen knikten instemmend. Dat veranderde op slag toen Hoogervorst eraan toevoegde: „Ik zie mijn plannen voor hervorming van de gezondheidszorg echter niet als conservatief, maar als progressief.” De gezichten verstrakten. „Maar”, voegde Hoogervorst er troostend aan toe, „het gaat ook mij om meer eigen verantwoordelijkheid en dat bindt ons.”

GV

Agenda

Zoals gebruikelijk in de laatste week voor het zomerreces loopt de agenda van de Tweede Kamer aan alle kanten over. Voor dinsdagavond staat een debat gepland over de voorjaarsnota en voor woensdag onder meer de afronding van de discussie over de vaste boekenprijs. Donderdag spreekt de Kamer onder meer over de Irak-missie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer