Vragen rond Vereniging zondagsrust
Stichting De Keursteen beschuldigt het bestuur van de Nederlandse Vereniging tot Bevordering van de Zondagsrust en Zondagsheiliging van onzorgvuldigheid in het omgaan met gelden. Dat bleek zaterdag tijdens de jaarvergadering van de vereniging. Het bestuur wijst de beschuldigingen van de hand.
Tijdens de vergadering, waarop verschillende leden hun bezorgdheid uitspraken, deelde tweede voorzitter D. van der Sluis mee dat er de afgelopen jaren een „onwerkbare relatie” was ontstaan tussen hoofdadministrateur Van Prooijen en het bestuur enerzijds en tweede administrateur J. van Rijswijk anderzijds. Een en ander leidde vorig jaar tot het vertrek van Van Rijswijk. In een vaststellingsovereenkomst werd afgesproken dat beide administrateurs geen negatieve uitlatingen over elkaar zouden doen. In plaats van Van Rijswijk is inmiddels G. A. Middelkoop te Leerdam benoemd.
Van der Sluis zei het te betreuren dat De Keursteen leden van de vereniging en predikanten had bestookt met brieven over hoofdadministrateur Van Prooijen. De Keursteen plaatst daarin kritische kanttekeningen bij het financiële reilen en zeilen van de vereniging en de rol van de hoofdadministrateur en het bestuur hierin.
Van der Sluis deelde mee dat het bestuur Keursteen-voorzitter M. C. van Hoeven, die zegt namens een aantal verontruste leden van de vereniging te spreken, had gevraagd in september 2001 op een bestuursvergadering zijn beschuldigingen te bewijzen. Daarop kreeg het bestuur van Van Hoeven als antwoord dat deze „om moverende redenen” en in overleg met „vertrouwensmensen”, die volgens de Keursteen-voorzitter afkomstig zijn uit de Oud Gereformeerde Gemeenten, hiervan afzag. Hoofdadministrateur Van Prooijen behoort tot dit kerkverband.
De kwestie rond de financiën en de verstoorde arbeidsverhouding leidde tot de nodige discussie op de jaarvergadering. Een lid van de vereniging vond dat de poging om de kwestie besloten te houden geen recht deed aan de zaak. „Die verstoorde arbeidsrelatie met Van Rijswijk heeft een oorzaak. Deze man heeft vier jaar met hart en ziel het werk voor de vereniging gedaan, en wat hij meegemaakt en gezien heeft, heeft hem psychisch geheel aan de grond gebracht.”
Het bestuur beschouwt de zaak als afgedaan nu Van Hoeven niet wilde verschijnen op een bestuursvergadering. Het aantrekken van twee juristen heeft de vereniging het afgelopen boekjaar ondertussen de nodige kosten opgeleverd. Penningmeester L. Vogelaar deelde mee dat het exploitatietekort vorig jaar met bijna een ton gegroeid is. Het eigen vermogen daalde met een halve ton. Er is een vermindering opgetreden van giften, bijdragen van kerken en contributies. „Er moeten meer inkomsten komen, anders gaat het op den duur niet goed met de financiën”, aldus Vogelaar.
Een lid vroeg om alle transacties van administrateur en bestuursleden voortaan via giro en bank te laten verlopen en niet door middel van contante opnames. „Zo voorkom je verdachtmakingen en breng je mensen niet in verleiding.” De financiële jaarrekening is goedgekeurd door accountantskantoor Roza. „Maar hoe kan deze bijvoorbeeld reiskosten en declaraties controleren?” zo vroeg een lid. Vogelaar zei dat niet alles gecontroleerd kan worden en dat het toezicht een zaak van vertrouwen is.
Ondanks de verslechtering van de financiële situatie is het aantal leden van de vereniging met 617 gestegen tot 24.738. Eerste voorzitter E. de Groot wees in zijn openingswoord op de laaghangende oordelen over Nederland. „Wat is alles ver weg. Het land gaat door in alle ongerechtigheden. Islamieten hebben op vrijdag een feestdag, hetwelk indruist tegen het Woord van God. Het is een aanklacht tegen de overheid en het Nederlandse volk dat er een vereniging voor de zondagsrust is.”