Binnenland

De Geus keurt geen enkele loonsverhoging goed

Minister De Geus van Sociale Zaken wil loonstijgingen die vakbonden en werkgevers voor dit of volgend jaar afspreken niet opleggen aan de niet–gebonden bedrijven in dezelfde branche. Dat zei de CDA–bewindsman vrijdag na afloop van het kabinetsberaad. „De norm is 0 procent."

ANP
25 June 2004 17:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:21

Daarmee reageerde de minister op het formele besluit van de vakbeweging om afspraken in het najaarsakkoord over het nagenoeg bevriezen van de lonen in 2005 op te breken.

Het kabinet had al eerder aangekondigd CAO–afspraken die de loonkosten opjagen niet meer algemeen verbindend te verklaren. De Geus vindt loonmatiging belangrijk voor de werkgelegenheid.

De bonden besloten zich niet langer aan loonafspraken te houden, nadat zij het vorige maand met het kabinet en de werkgevers niet eens konden worden over VUT, prepensioen en een nieuw stelsel voor verlofsparen. Het kabinet viel daarop terug op de plannen om eerder te stoppen met werken fiscaal te ontmoedigen. Daardoor moet vrijwel iedereen tot zijn 65e jaar werken.

Dat betekent, zo heeft het kabinet vrijdag besloten, dat vanaf 1 januari 2005 het nieuwe systeem ingaat. Voor bestaande regelingen geldt tot 1 januari 2006 nog de aftrekbaarheid van premies. Van 2006 tot 1 januari 2011 blijft de aftrek van VUT–premies nog voor de helft bestaan.

Bij prepensioen verandert er niets voor mensen die voor 31 december 2005 60 jaar of ouder zijn geworden. Voor jongere werknemers zijn de aanspraken vanaf 2006 niet langer belastingvrij. Dat betekent dat de premie niet meer wordt afgetrokken, wel is de uitkering belastingvrij.

Het kabinet heeft een paar versoepelingen doorgevoerd ten opzichte van eerdere voorstellen. Zo wordt niet de gehele VUT–uitkering ineens belast op het moment dat een werknemer vervroegd stopt. Ook mag een werknemer opgespaard verlof volledig inzetten om eerder met werken te stoppen. Het maximale bedrag dat iemand kan sparen komt neer op een verlof van 2,1 jaar tegen 70 procent van het laatstverdiende loon.

Verder zei De Geus opnieuw dat werkgevers en vakbonden niet mogen tornen uit de uitbetaling aan werknemers in het tweede ziektejaar. Wettelijk is dat 70 procent van het loon, maar werkgevers en vakbeweging maken in CAO’s vaak afspraken over 100 procent. Om mensen weer te stimuleren aan het werk te gaan, wil de minister dat het bij 70 procent blijft.

De Geus zei vrijdag eraan te denken dat een zieke werknemer pas in de WAO kan komen, als die de voorafgaande 52 weken 70 procent van het loon heeft ontvangen. Daarmee zet hij werkgevers onder druk, omdat zij zelf loon bij ziekte doorbetalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer