Economie

Vakbeweging laat afspraak loonmatiging los

De vakbeweging acht zich formeel niet meer gebonden aan de afspraak met het kabinet en werkgevers om de lonen volgend jaar nagenoeg te bevriezen. Dat hebben de vakcentrales FNV, CNV en MHP vrijdag de werkgevers gemeld.

ANP
25 June 2004 13:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:21

Voorzitter L. Hermans van ondernemersorganisatie MKB–Nederland concludeerde daarop dat de vakbeweging „radicaliseert", wat in de huidige onzekere economische situatie onwenselijk is.

In een gezamenlijke verklaring wees de vakbeweging erop dat de loonmatiging vorig jaar in het najaarsakkoord is afgesproken onder de voorwaarde dat er in april overeenstemming zou worden bereikt over de leeftijd waarop werknemers mogen stoppen met werken voor hun 65e. „Dat is niet gelukt en aangezien april inmiddels voorbij is, gaat dat ook niet meer lukken. Daarom achten wij ons vrij de loonruimte in 2005 te bepalen die ons juist lijkt", aldus FNV–voorzitter L. de Waal.

Vorige maand mislukte het Voorjaarsoverleg tussen kabinet, werkgevers– en werknemersorganisaties. Zij konden het niet eens worden over de VUT, prepensioen en een nieuwe spaarregeling voor verlof. Bovendien is de vakbeweging geïrriteerd dat het kabinet niet het volledige advies van de sociale partners heeft overgenomen over hervorming van de WAO.

De afspraak in het najaarsakkoord was volgens de vakcentrales dat het kabinet het WAO–plan van werkgevers– en werknemersorganisaties zou overnemen als daarmee de instroom van nieuwe arbeidsongeschikten voldoende werd beperkt. Volgens De Waal komt het kabinet op dit punt niet de afspraken na. „We kunnen nu toch echt constateren dat het kabinet ons advies niet op hoofdlijnen overneemt."

De FNV en CNV hebben daarom al gedreigd dat ze loonaanvullingen gaan eisen voor werknemers, die in hun tweede ziektejaar nog maar recht hebben op 70 procent van hun salaris. Dit tot grote onvrede van de werkgevers, die menen dat het WAO–advies van sociale partners wel op hoofdlijnen is overgenomen. VNO–NCW heeft eerder deze week aangedrongen op het instellen van een onafhankelijke commissie om de kwestie uit te zoeken.

Voorzitter J. Schraven van VNO–NCW betreurt dat „de coalitie tussen werkgevers en vakbeweging" op het gebied van de WAO gebroken is en het Najaarsakkoord niet langer van toepassing is op 2005. „Maar ik word niet bang van mogelijke acties van de vakbonden. Ze vormen vooral een politieke oppositie tegen het kabinet, niet tegen werkgevers. Wij zijn van de vakbeweging gewend dat ze altijd hun verantwoordelijkheid nemen bij het stellen van looneisen. Dat verwacht ik ook volgend jaar."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer