Collectie Koenings terug in Nederland
De Koenigs-collectie uit de Oekraïne, een kunstverzameling van 139 tekeningen en 3 prenten, is terug in Nederland. De problemen die waren gerezen rond de overdracht vanuit Oekraïne naar Nederland zijn opgelost.
Op 8 juli wordt de tentoonstelling van de kunstwerken in het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen geopend in aanwezigheid van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, premier Balkenende en de Oekraïense president Koetsjma. Dat laatste is donderdag door de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd.
Vorige week traden er ondanks de afspraken die Balkenende en Koetsjma in april maakten over de overdracht toch nog bureaucratische problemen op. De zogeheten recuperatiecommissie die de laatste stempels moest halen voor de overdracht, stuitte op onwil en nieuwe eisen.
Na druk van hogerhand werd evenwel de Oekraïense bureaucratie overwonnen en konden de tekeningen naar Nederland worden overgevlogen. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op dezelfde dag als de EU-Oekraïne-top in Den Haag.
De volledige Koenigs-collectie bestaat uit 2671 kunstwerken, die door Franz Koenigs in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zijn verzameld. Koenigs moest de tekeningen vlak voor de Tweede Wereldoorlog op last van zijn bank verkopen.
De koper, de Rotterdamse zakenman Van Beuningen, werd door de nazi’s onder druk gezet om ze een jaar later te verkopen aan kunstverzamelaars van Hitler. Van de oorspronkelijk 528 vermiste werken zijn er nu weer 177 terug in Nederland.
Onder die kunstwerken bevinden zich tekeningen van Duitse meesters als Hans Holbein de Jonge, Lucas Cranach, Sebald Beham, Christoffel Boxdorfer, Hans Baldung Grien en Wolf Huber.
Ook in een museum van Moskou bevinden zich nog 307 tekeningen uit de Koenigs-collectie. Koenigs-kenners in Nederland hopen dat de Russische president Poetin dat deel teruggeeft als hij eind dit jaar een staatsbezoek aan Nederland brengt. Het restant, ruim veertig kunstwerken, is in bezit van particuliere Russische verzamelaars.