Kerk & religie

Bisschoppen scherpen misbruikregels aan

De Nederlandse bisschoppen scherpen de regels tegen seksueel misbruik door priesters en religieuzen aan. Voortaan wordt gesproken over ”een afhankelijkssituatie” in plaats van over ”een pastorale relatie”.

ANP
4 March 2002 08:45Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

Dit zei C. Angenent van de instelling Hulp en Recht zondag in het RKK/KRO-tv-programma Kruispunt. Hulp en Recht, in 1995 door de bisschoppen ingesteld, biedt hulp aan slachtoffers en daders van seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland.

Tot dusver moest het slachtoffer bij een klacht wegens seksueel misbruik aantonen dat het om een pastorale situatie ging. Van de kant van de dader werd dan wel eens gezegd dat het geen pastorale, maar een therapeutische situatie betrof. De nieuwe regels gelden voor een ieder die door een bisschop of een hogere overste is aangesteld, zowel priesters als docenten.

De Rooms-Katholieke Kerk wordt de laatste jaren geteisterd door gevallen van seksueel misbruik door geestelijken. In het aartsbisdom Boston werd vorige maand tien jaar cel tegen een priester geëist. Meer dan 130 parochianen hadden hem ervan beschuldigd hen seksueel te hebben misbruikt. Kardinaal Bernard Law, aartsbisschop van Boston, heeft zich verontschuldigd omdat hij niets tegen de priester had ondernomen, hoewel hij van bepaalde zaken op de hoogte was.

Twee jaar geleden bevestigde het Vaticaan het bestaan van twee rapporten (uit 1995 en 1998) over seksueel misbruik van nonnen door priesters en missionarissen in 23 landen, voornamelijk in Afrika. In verband met het risico van het oplopen van aids beschouwden de geestelijken de nonnen als ”veilig”. Er is niets bekend van stappen die het Vaticaan tegen de daders heeft ondernomen.

Begin dit jaar bepaalde paus Johannes Paulus II dat bisschoppen voortaan de plicht hebben kerkelijke delicten als seksueel misbruik van minderjarigen bij het Vaticaan te melden.

M. Grandia-Fennema, begeleidster van slachtoffers van seksueel misbruik door een kerkelijke werker, sprak de vrees uit dat de Rooms-Katholieke Kerk door de nieuwe regels nog meer delicten binnenskamers wil houden. „Ook kerkelijke werkers moeten in geval van een misdrijf voor de burgerlijke rechter komen”, aldus Grandia.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer