Schoonebeek verwelkomt hernieuwde oliewinning
De inwoners van Schoonebeek omarmen voorlopig de plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om het plaatselijke olieveld opnieuw te ontwikkelen.
Dat bleek donderdagavond op een informatiebijeenkomst van de provincie Drenthe en de NAM in het Drentse dorp.
„Fijn dat jullie weer terugkomen”, zei een van de ongeveer honderd bezoekers, daarmee vooral doelend op de economische effecten voor de regio. Hernieuwde oliewinning levert structureel zo’n vijftig banen op en in de beginfase zelfs 1500 manjaren, zo liet woordvoerder R. Treur van de NAM weten.
Eerder dit jaar maakte de gezamenlijke onderneming van Shell en ExxonMobil bekend dat herontwikkeling van het olieveld technisch haalbaar is. De economische haalbaarheid wordt nog onderzocht. In de loop van volgend jaar verwacht de NAM definitief te beslissen of de oliewinning doorgaat, nadat de aandeelhouders naar verwachting eind dit jaar worden geïnformeerd.
Vooruitlopend op de beslissing is de procedure voor de milieuvergunning bij de provincie Drenthe alvast in gang gezet. De eerste notitie voor een milieueffectrapportage ligt inmiddels ter inzage. De informatiebijeenkomst maakt deel uit van deze procedure.
De aanwezigen, vooral omwonenden, stelden donderdagavond vooral technische vragen en een enkele kritische vraag over mogelijke bodemdaling en horizonvervuiling. Van eventuele tegenstand was nog niets te merken.
Het olieveld Schoonebeek werd in 1943 ontdekt door Shell, dat speciaal hiervoor de NAM in het leven riep. Met de bekende jaknikkers werden 250 miljoen vaten uit het olieveld gehaald. In 1996 stopte de winning, omdat de taaie en stroperige olie met de toen beschikbare technieken niet meer rendabel kon worden gewonnen. Met de huidige technieken, waaraan geen jaknikkers meer te pas komen maar nieuwe krachtige pompen, is het volgens de NAM mogelijk om in ruim twintig jaar tijd nog zo’n 100 miljoen vaten uit de grond te halen.