Rotterdam steunt actieplan kansarmen
De gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdag formeel ingestemd met het actieprogramma ”Rotterdam zet door”.
Het pakket plannen moet oplossingen bieden voor de opeenstapeling van problemen in sommige achterstandswijken.
De politici stonden stil bij de turbulente periode die voorafging aan de besluitvorming, waarbij iedereen elkaar in de haren zat. Door de soms heftige discussies over de problemen in de stad zijn de twee grote partijen in Rotterdam, Leefbaar Rotterdam en de PvdA, dichter bij elkaar gekomen, stelde de PvdA vast.
„We hebben geconstateerd dat het college twee gezichten laat zien. Het ene toont vastberadenheid en bereidheid door te zetten op meer werkgelegenheid, meer leefbaarheid en meer kansen. Dat spreekt ons aan”, aldus woordvoerster Kriens.
Met het andere gezicht hebben de sociaal-democraten moeite. „Dat andere gezicht toont verbetenheid in de analyse dat de verkeerde mensen Rotterdam binnenkomen en de goede mensen uit Rotterdam vertrekken.”
Voorbeelden daarvan zijn volgens de PvdA het voorstel om mensen die minder dan 120 procent van het minimumloon verdienen, te weren uit de stad, illegaliteit strafbaar te stellen en de wens te worden vrijgesteld van de verplichting om statushouders te huisvesten. „Op die punten nemen we afstand van het college. We zijn blij dat het kabinet dat ook heeft gedaan.”
Rotterdam vroeg en kreeg eerder al steun van het kabinet bij het zoeken naar oplossingen voor die laatste categorie problemen. Het kabinet zegde toe met een verzamel- en uitzonderingswet te komen die onorthodoxe maatregelen mogelijk maakt. Aan de Coolsingel spreekt men sindsdien van de Rotterdam-wet, waardoor de gemeente in bepaalde buurten bijvoorbeeld een inkomenseis kan stellen aan mensen die zich er willen vestigen. Ook komen er in de stad economische kansenzones en worden malafide huiseigenaren aangepakt.
Rotterdam en het Rijk trekken elk bijna 50 miljoen euro uit voor financiering van de plannen. Burgemeester Opstelten hoopt dat het kabinetsvoorstel voor de nieuwe wet er in januari 2005 ligt.